Sümeyra DENİZ

Taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda çalışmalar devam ediyor. Türkiye'de yanlış uygulamalar sonucunda önemli bir sorun haline gelen ve artık binlerce vatandaşı ilgilendiren bu konuda mağduriyetin giderilmesi beklenirken, Başbakan Binali Yıldırım, İstişare ve Değerlendirme Toplantısı için geldiği Afyonkarahisar'da katıldığı açılış töreninde taşeronlarla ilgili söylediği,  “Taşeron işçilerine merak etmeyin bu senenin sonuna kadar çalışmaların hepsi bitecek” açıklaması taşeron işçilerin umudunu biraz daha arttırdı.

Türkiye’de 2 milyona yakın taşeron işçi bulunuyor. Gerek internet üzerinden gerekse il temsilcilikleri kurarak konuyu yakından takip eden taşeron işçiler sosyal medya da hemen hemen her gün konu etiketleri ile gündeme taşıyarak kadro isteklerini dile getiriyor.

Kamu taşeron işçiler birliği derneği KATİB-DER Sivas temsilcisi Rıfat Özerdal taşeron konusu ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Her gün sosyal medyadan isyan ediyoruz kimse de sormuyor gelin anlatın demiyor diyen Özerdal, “Şimdi birileri bizim hakkımızda yazıp çiziyor ama işçiyi karşısına alıp yahu kardeşim sizin hakkınızda karar vereceğiz ama sizin derdiniz sıkıntınız ve bizden istediğiniz nedir geçin yamacımıza anlatın demiyor kimse. Bu iş yazboz tahtasına döndü” dedi.

Dönemin Çalışma Bakanı Faruk Çelik döneminde başlayan kadro çalışmasının bugüne kadar bir muammada olduğunu belirten Özerdal, “Sendikal haklar verildi denerek taşeron işçiler belki de Türkiye tarihinde ilk kez %1 zamla savuşturulmuş içi dışı boş Toplu İş Sözleşmeleriyle Hakem heyetlerinden çıkan kararlarla köşeye sıkıştırıldı” ifadelerine yer verdi.

Taşeronların, OHAL olduğu için  yasaklardan dolayı sokağa bile çıkıp grev ve eylemlerle seslerini duyuramadıklarını ekleyen Özerdal, “Taşeron işçilerin çalıştıkları kadrolarda bundan 15 sene önce devletin işçileri ve memurları çalışmaktaydı ve bizler memurların veya işçilerin yerine çalışmaya başladık. Aynı kurumda aynı işi kadrolu çalışanın %25 i maaşla yapmak inanın onur kırıcı ve iş yeri barışını etkileyen faktörlerdir” şeklinde konuştu.