Mehmet TIRPAN

AK Parti Kangal İl Genel Meclisi Üyesi Emin Ünlüer, Bu yıl kuraklık yaşanması sebebiyle çiftçilerin ektikleri tarlalardan yeteri kadar verim alamadığını, aynı zamanda TARSİM, kuraklık sigortasındaki adaletsiz nedeniyle çiftçilerin mağdur edildiğini söyledi.

Özellikle Kangal’daki çiftçilerin giderlerini karşılayacak kadar mahsul elde edemediğini vurgulayan Ünlüer: “2017 yılı kurak geçirilen bir yıl oldu. Nisan ayı çok soğuk ve kurak geçtiğinden dolayı Kangal’da yeteri kadar verim elde edilemedi. 3 aydır da yağış olmaması sebebiyle geçen seneye göre çiftçilerin ürününde yüzde 60 azalma yaşandı” dedi.

Çiftçilerin elde ettiği mahsulle giderlerini bile karşılayamadığının altını çizen Ünlüer: “TARSİM Sigortası kuraklık dolu afetle ilgili teşvikleri değil bir sigorta sistemi var. Çiftçilerimiz yüzde 15’i ürünlerini kuraklık dolu ve afet gibi doğal felaketlere karşı sigortalatmıştı. 2017 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle ürünlerini sigorta yaptıran çiftçiler TARSİM’e müracaatlarını yaptılar. TARSİM sigortasının bizzat kendi gönderdiği eksper çalışması sonucunda dekara 227 kg verim alındığı beyan edilmiş ve rapor haline getirilmiş. Çiftçilerin il ve ilçe tarım müdürlüklerine müracaatları sonucu yapılan hasar tespiti de 196 kg. Yani TARSİM 227 kg verim alındığını tespit etmiş, ama devletin kurumu da 196 kg vermiş. Yani TARSİM şunu yapmak istiyor. 200 kg’ın üstüne çıkarsa burada sigorta herhangi bir şeyi karşılamayacak. Çiftçi kardeşlerimiz bu nedenle sigortadan yararlanamamışlar, ikinci bir mağduriyeti yaşamak zorunda kalmışlardır ve doğal olarak da tarım kredi kooperatifleri ile Ziraat Bankası’na olan borçlarını ödeyememişlerdir.  Ben burada şunu demek istiyorum. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü veya İlçe Tarım Müdürlüğünün tutmuş olduğu 200 kg’ın altındaki bütün ilçeleri sen TARSİM olarak 227 kg olarak tutuyorsun. Bu konuda da itirazlar var. Gerçekten çiftçimiz bu konuda mağdur. Çiftçilerimiz borçlarını ödemekte zorluk çekiyor. Erteleme bekleniyor. Bu konuda da gerekli girişimler yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.