MEHMET TIRPAN

Tarım şehri olan Sivas’ta ürün artırılan çeşitliliği ve elde edilen başarılar hakkında bilgiler veren Vali Salih Ayhan, kentte üretilen ürünlerin Türkiye sıralamasında ilk 10’da yer aldığını söyledi.

Hububatta, patateste, şeker pancarında, yem bitkisinde ve endüstriyel bitkilerde ciddi bir üretim yapıldığını aktaran Vali Ayhan, “Sivas’ta bir çok tarım arazisi sulamaya açıldı ve açılmaya da devam ediyor. Kente göletler ve barajlar yapıldı. Kentte Ayçiçeği ve kenevir gibi bir çok farklı bitki ekilmeye başladı. Aynı zamanda hayvancılıkta geliştirildi.                 1 milyona yakın küçükbaş, 650 bine yakın büyükbaş hayvanın olduğu bir şehre hayvancılık şehri de denir. Yani tarım ve hayvancılık konusunda ciddi projeler hayata geçirildi” dedi.

Sivas’ın geniş coğrafyasında kaliteli ürünlerin yetiştirildiğinin de altını çizen Ayhan, “Bizim en büyük hedefimiz ürün çeşitliliği artırmak. Kentte ürün yelpazesini artırdık ama artırmaya da devam edeceğiz Sivas’ta sadece yonca, arpa, buğday yetiştirmekten ziyade badem ve ceviz de üreteceğiz. Yine çilek ve lavanta üretmeye devam edeceğiz. Son 3 yıldır da kabak çekirdeği ve Ayçiçek ekimi de yapılmaya başlandı. Ürün çeşitliliği ve ekimde hızlı bir artış var. Özellikle tarımsal sulamaya açılan bölgelerde çok ciddi ekim artışı var” ifadelerini kullandı.

“AMERİKA VE LONDRA’YA BAL İHRAÇ EDİYORUZ”

Tarımın yanı sıra bal üretimine de ağırlık verdiklerini ve Sivas’ta üretilen balın Dünya genelinde ihracının yapıldığının altını çizen Vali Salih Ayhan, “Arıcılık işletme bakımından Türkiye’de ikinci bal üretiminde dördüncüyüz. Sivas’tan Amerika ve Londra’ya bal ihraç ediyoruz. Yine Türkiye içerisinde bir çok ile Sivas balı gönderiliyor. Bu yıl bal üretiminde de SİVTAŞ ilk kez 12 ton bal alımını yaptı. Türkiye ve Dünya geneline bir çok ülkeye Sivas’ta üretilen ballar gönderiliyor” ifadelerine yer verdi.

“ALIM GARANTİLİ ÜRÜNLERİ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ”

Tarım noktasında faaliyet gösteren tarım işletmelerinin sayısını artırarak alım garantili ürünleri yaygınlaştıracaklarını aktaran Vali Ayhan, “Tarım noktasında aile şirketlerinin sayısını artırmak ve desteklemek adına sürekli sahadayız. Bizim için her çiftçimiz kıymetli. Çiftçilerden alım garantili ürünler yetiştirmesini yaygınlaştıracağız. Çiftçi ektiği ürünü nereye satacağım diye düşünmeyecek” dedi.