MEHMET TIRPAN

Vali Salih Ayhan, Türkiye’de örnek olan Sivas Teknik Tarım AŞ (SİVTAŞ) bünyesinde 10 fabrika kurmak istediklerini söyledi.

Tarıma ciddi önem verdiklerini ve Sivas’ta 1 milyon dekar ekilebilir arazinin olduğunun altını çizen Vali Ayhan, “Salgın dolayısıyla tarıma olan önem daha da arttı. Gerçekten tarım konusunda ilimize ciddi girdilerin sağlanmasını istiyoruz. Sivas’ta buğday, şeker pancarı, tohumluk patates ve ayçiçeği noktasında ciddi mesafe kat edildi. Seracılık noktasında da gerekli adımlar atıldı. Yani tarımda ciddi anlamda potansiyel artıyor” dedi.

Her yılda ekilebilir tarım arazilerin de arttığına dikkat çeken Ayhan, “2020 yılı içerisinde Hafik, Zara ve Merkezdeki arazilerin bir kısmı sulama açıldı ve ciddi manada ekim yapıldı. Topraklarımız barajların sayesinde sulamaya açıldıktan sonra ekim noktasında ciddi ilerleme kaydedildi. Aynı zamanda tarımda modernleşmeye de gidildi. Oldukça fazla arazi ekiliyor ancak diğer taraftan köylerdeki nüfus azalıyor. Köylerdeki nüfusun azalma sebebi ise modern tarım teknolojilerinin yaygın bir şekilde kullanılmasından kaynaklanıyor. Köylerde şimdi bir çiftçinin tek başına yaptığı tarımsal ve hayvansal faaliyeti belkide geçmişte 30 kişiden fazla kişi ile yapılıyordu. Modern teknolojik cihazlar insan iş gücünü azalttı. Bu nedenle köylerdeki nüfusta azalma yaşandı. Ancak diğer yandan tarım noktasında üretim artınca ile giren para miktarı da arttı. Ekilebilir alanların daha da artırılması noktasında arazi toplulaştırma işlemleri yürütülüyor. Çiftçinin önünü açmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Meyve ve sebze bahçelerinin artırılması noktasında çalışmalar yapıyoruz. Gürün’de şuan 420 dönüm araziye badem fidanları dikildi. O bölgede Sebze Ve Meyve Üreticileri diye bir birlik kuruldu. Biz birliğe proje desteği sağlıyoruz. İnsanları yönlendireceğiz. Üretilen ürünlerin pazarlanması konusunda da destek vereceğiz” ifadelerini kullandı.