MELTEM DUMAN

Tarıma değer katanlar Programı’nın 3.’sü gerçekleştirildi. Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği, Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği, Meyve Yetiştiriciliği, Hububat Yetiştiriciliği, Pancar Yetiştiriciliği, Patates Yetiştiriciliği, Arı Ürünleri Yetiştiriciliği, Su Ürünleri Yetiştiriciliği olmak üzere 8 kategori ve Tarımsal Yenilik, Tarımsal İhracat, Organik Üretim gibi 3 özel alanda başarılı olan kişiler ödüllerini aldılar.

Muhsin Yazıcıoğlu Kültür merkezinde gerçekleşen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Programda konuşmasını gerçekleştiren İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, çiftçilerin her zaman yanlarında olacaklarını ocak 15 kadar kuraklıktan hasar gören çiftçiye yardım yapılacağını söyledi.

İl Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, “ İlimiz yaklaşık 800 bin hektarlık ekilen tarım arazisi yaklaşık 130 bin hektarlık sulanabilir tarım arazisiyle 820 bin hektarlık mera varlığıyla, büyük baş küçük baş hayvancılığı ile ülkemizin önemli bir tarım merkezi. Bakanlığımız tarafından sağlanan tarımsal desteklemeler TKDK desteklemeleri, kırsal kalkınma yatırım desteklemeleri, yine İl Özel İdaremiz tarafından sağlanan destekler, GAP idaresi destekleriyle üreticilerimizin her zaman yanında olmaya devam ediyoruz. Tarımsal potansiyelimizi daha da artırmak, ürün çeşitliliği verim ve kaliteyi daha da yükseltme ve daha da önemlisi markalaşma adına tüm paydaşlarımızla birlikte yoğun bir şekilde çalışıyoruz. 2021 yılı bakanlığımızın ilimize sağladığı 300 milyon liralık desteklemenin yanında bu yıl kuraklıktan hasar gören çiftçilerimize de 102 milyon liralık hasar ödemesi desteklemeye başladı. Ocak 15’e kadar tüm ödemeler tamamlanmış olacak” dedi.

“20 YIL ÖNCESİNE GÖRE ONLARCA KAT ARTTIRILDI”

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise, “2021 yılının son programını üreten çok saygı değer çiftçilerimize farkındalık oluşturmak onlara moral motivasyon vermek adına tarım il müdürlüğümüz tarafından düzenlenen tarıma değer katanlar programında bir aradayız.  Öncelikle İl Müdürümüze teşekkür ediyorum. İl Müdürümüz ve ekibini tebrik ediyoruz. Rabbim çalışma azimlerini artırsın.  Çok farklı bir yıl çok farklı bir dönemi geride bırakıyoruz. İnşallah 2022 yılı ülkemiz ve insanlık için daha farklı bir şekilde geçer.  Bu zor süreçte şunu gördük ki üretim çok çok önemli. Ülkenin ihracatı, istihdamı noktasında üretim önemli. Ama gıda güvenliği noktasında insanların gıdayı temin etmesi noktasında tarımsal üretimin çok daha önemli olduğu bir süreci pandemi döneminde yaşadık. Allah’a şükürler olsun. Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde son 20 yıldır ürün çeşitliliğini artırmak , ürün üretimini artırmak, miktarını artırmak adına bir çok yatırım yapılıyor ve  bir çok destek veriliyor” ifadelerini kullandı.

Sivas’ın Tarım ve hayvancılık hususunda önemli yere sahip olduğunun altını çizen Valisi Salih Ayhan ise, “Şüphesiz cennet ülkemizde Sivas’ın tarım ve hayvancılık konusunda müstesna bir yeri ve önemi var. Geniş coğrafyası, mikroklimal özellikler gösteren bölgeleri ile ilimiz hem ürün çeşitliliği hem de üretim miktarı ile ülkemizin öncü illerinden biri. Şehrimizin ekonomik kalkınma rotası içerinde Tarım ve Hayvancılık bizim için de en önem verdiğimiz sektörlerin başında geliyor. Çünkü Sivas olarak bu konudaki potansiyelimizin farkındayız ve bu potansiyeli en etkin şekilde kullanma konusunda da kararlıyız. Bildiğiniz gibi bu konuda birçok vizyon projeyi hayata geçirdik. Her projemiz stratejik olarak belirlediğimiz bir hedefe hizmet ediyor. Biz bu hedeflere ulaşmak için vizyonlar geliştiriyor, yol haritaları çiziyoruz. Çiftçilerimizin, üreticilerimizin önünü açmaya çalışıyoruz. Sahadan gördüğümüz kadarıyla sektör de bizimle hedef birlikteliği içerisinde. Bugün burada yer alan üreticilerimizi, çiftçilerimizin her birinin Sivas’a tarım ve hayvancılık açısından büyük değer kattığına inanıyorum. Elbette idareciler olarak bizlere düşen de bu üretim aşkını görerek sizlerin motivasyonunu artırmak. Bu kapsamda bu yıl 3.sünü düzenlediğimiz Tarıma Değer Katanlar Ödüllerimizi çok önemsiyorum.8 kategori ve üç özel alanda bugün ödüllerimizi takdim edeceğiz. Bu ödüllerin daha fazla üretmek daha fazla istihdam sağlamak adına sizler için bir motivasyon kaynağı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Programın sonunda tarıma değer katan çiftçilere plaket ve hediye takdimi yapıldı.