ŞEREF GÜLMEZ

Sivas Ticaret Borsası, Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş (TÜRİB) Acentesi olarak hizmet vermeye başladı. Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu VE Yönetim Kurulu Üyeleri, Sivas’ta ELÜS işlemleri yapan Lisanslı Depoculuk firma sahipleri ve yetkilileri ile borsada düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Sivas Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, kurucu ortağı olduğu Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş. (TÜRİB) ile acentelik sözleşmesi imzalandığını ifade ederek, üreticilerin ve yatırımcıların lisanslı depolardaki ürünlerini TURİB platformu üzerinden online olarak alım satım işlemleri yapabilmeleri için Borsa’ya başvuruya davet etti.Başkan Hastaoğlu konuşmasında şu sözlere yer verdi: “ TÜRİB’in faaliyete geçmesiyle birlikte, Türkiye’deki Ticaret Borsalarının ELÜS’e ilişkin borsacılık faaliyet yetkisi sona ermiştir. Tüm Elektronik Ürün Senedi (ELÜS)  alım satım işlemleri sadece TÜRİB bünyesinde yapılacaktır. ELÜS’lerin alım satım işlemleri, yatırımcılar tarafından aracı olmaksızın doğrudan internet tabanlı bir alım satım sistemi üzerinden gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda Sivas Ticaret Borsamız TÜRİB ile sözleşme imzalayarak TÜRİB Acentesi olmuştur. TÜRİB platformunda işlem yapacak olan ürünler ise arpa, buğday, çeltik, fındık, mercimek, mısır, pamuk, soya fasulyesi, zeytin ve benzeri ürünler olup ürün yelpazesi ileri ki aşamalarda genişletilerek hizmet verecektir. Tüm yatırımcılarımızın TURİB platformu üzerinden online olarak alım satım yapabilmeleri için gerekli kayıt evrakları ile birlikte Borsamıza başvurmaları gerekmektedir. Yeni sistemin tüm üretici ve tüccarlarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

TURİB KAYIT İŞLEMLERİ

ELÜS işlemi gerçekleştirmek isteyen yatırımcıların TÜRİB’de işlem yapmaya başlamadan önce aşağıda gerçek ve tüzel kişiler için ayrı ayrı belirtilen tüm bilgi ve belgelerle birlikte Sivas Ticaret Borsası’na başvurmak suretiyle kayıt altına alınması zorunludur.

GERÇEK KİŞİLER İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Nüfus Cüzdanı Fotokopisi, Adres teyidi için geçerli sayılan belgelerden herhangi biri (ikametgah ilmühaberi, fatura vb.), Gerçek Kişi Müşteri Tanıma Formu (Ek/2 veya vekil tayini halinde Ek/3-b), Aracı Kurum veya Banka’dan alınacak yatırım hesabını gösterir belge, Yatırımcı Aydınlatma, Onay ve Taahhüt Metni (Yatırımcı Taahhütnamesi) (Ek/4)

TÜZEL KİŞİLER İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Kuruluş ilanının yer aldığı Tescil Sicil Gazetesi örneği, Ticaret Sicilinden alınan Faaliyet Belgesi örneği, Vergi Levhası örneği, İmza Sirküleri, Tüzel Kişi Müşteri Tanıma ve Temsilci Tayin Formu (Ek/3-a), Aracı Kurum veya Banka ‘dan alınacak yatırım hesabım gösterir belge, Yatırımcı Aydınlatma, Onay ve Taahhüt Metni (Yatırımcı Taahhütnamesi) (Ek/4)