MEHMET TIRPAN

Büyük Birlik Partisi İl Başkanı Uğur Bulut, çiftçilerin üretmesi ve borçlarından kurtulması için yüksek girdi fiyatlarının aşağı çekilmesi gerektiğini söyledi.

Pazar garantili sözleşmeli tarım uygulamalarının da hayata geçirilmesi gerektiğini aktaran Başkan Bulut, “Salgın sürecinde ülkelerin ithalatı kapattığı dönemleri yaşadık. Özellikle güvenli ve organik gıdanın hesabının yapıldığını gördük. Bu anlamda tarım sonuna kadar desteklenmeli. Çiftçilerin üretmesi oldukça fazla önem arz ediyor. Çiftçilerin üretmesi içinde desteklenmelerin yeterince ve zamanında yapılması oldukça önemli. Üreten çiftçi ekip biçtikten sonra bir de ürününü satamıyor. Bunun içinde çiftçinin ürettiği ürünler alım garantili olması gerekli” dedi.

Özellikle mazot ve gübre noktasında çiftçilere destek verilmesi gerektiğinin altını çizen Bulut, “Her seçim döneminde çiftçilere ucuz mazot verileceği vaatlerinde bulunuyor ancak bir türlü çiftçi bu vaatlerin yerine getirildiğini göremiyor. Çiftçilere verilen desteklemeler her geçen yıl azalıyor. Traktör bir gezi aracı değil. Traktörüne mazot alan çiftçi mazotu piyasaya göre ucuz alabilmeli. Biyoçeşitliliği güzel olan bu el verişli topraklarda buğday, hububat ve baklagil üretemeyip dışardan bu ürünleri almak zorunda kalıyorsak burda bir sıkıntı var demektir. Tarım politikalarının doğru yapılmadığını dışardan alınan ürünlerin artışında görebiliriz. Yıllardır çiftçilerin sorunları, desteklemeler gibi konular gündeme geliyor konuşuluyor ancak sonuç alamıyoruz. Son yıllarda özellikle TİGEM’ler özelleştirildikten sonra farklı ülkelerden büyükbaş hayvan alındığını da görüyoruz. TİGEM gibi merkezlerimize sahib çıkabilse idik bu sorunu da yaşamazdık. Özelleştirme yapılırken daha dikkatli olunması gerekli. Belli sorunları iyi analiz etmeliyiz ve çözüme kavuşturmalıyız” ifadelerini kullandı.