SEYİT ÖMER YILDIZ

Tarihi Sivas Kalesi’nde yıllardır sergilenen ve en çok ilgi gören 1936 yılı yapımı tarihi Sahra topu genç nesillerinde bilinçlenmesini fayda sağlıyor. Sivas Kalesi’ni gezmeye gelen ve yaşları henüz 15- 17 arasında değişen gençler, okulda derslerde gördükleri tarih derslerinin yanı sıra Tarihi Sahra Topu’nun önemini daha iyi anladıklarını söylediler.

Gençlerden Ahmet Özkan Eldemir; “ Biz arkadaşlarımla beraber Sivas’ta yaşıyoruz ve aynı zaman da öğrenciyiz. Bugünde Sivas kalesi’ne geldik ve tarihi Sahra Topu’nu görmeye geldik. Üzerinde 1936 yılında yapıldığı yazıyor. Tarih derslerimizden o günleri düşünürsek kim bilir bu topta neler gördü, vatanımız savunmak için kim bilir kaç kere top mermisi attı. Bu nedenle de hem Sivas Kalesi’ni gezmeye hem de Sahra Topu’nu görmeye geldik. Aslında her zaman gördüğümüz birşey fakat tarih hakkındaki bilgimiz arttıkça aslında bu topun ne kadar değerli ve önemli olduğunu anlamaya başladık. Eskiden bu topun üzeri kazınmış isimlerle doluydu şimdi de var biraz yazılar ama eskisi gibi değil, buraya gelenlerden isteğimiz bu tarihi topa zarar vermesinler. Onu korumak hepimizin görevi ve bizim ülkemizin tarihi bir değeri” dedi.

Sahra Topu’nu ziyarete gelenlerden bir diğeri olan Doğan Aydın ise; “ Yani bu kadar tarihi bir değeri olan Sahra Topu’nu yetkililer götürüp bir müzeye falan koymamışlar. Bir yerlerde saklamamışlar çünkü bu top hepimizin buna en iyi şekilde de bizlerin sahip çıkacağını bildikleri için de burada açıkta duruyor. Zaman zaman zarar verilse de ona sahip çıkmak hepimizin görevi. Bugün biz burdaysak ve bakın hemen Sahra Topu’nun üzerinde kocaman bir Türk bayrağı var ve biz bu göklerde dalgalanan bayrağımızın altında rahatça yaşayabiliyosak bu atalarımızın sayesinde ve onların bize bıraktı bu ve bunun gibi emanetlerin sayesindedir. Bu varlıklarımızı biz korumalıyız, biz sahip çıkmalıyız, biz anlatmalıyız ve bizden sonraki nesillere de biz aktarmalıyız” ifadelerini kullandı.