Sivas'ta 1902 yılında 'Sanayi Mektebi' olarak yaptırılan ve 1961 yılından itibaren açık cezaevi olarak kullanılan tarihi binadaki restore çalışmalarına mevsim şartları nedeniyle ara verildi. Restore çalışmalarının tamamlanmasının ardından Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi olarak hizmet verecek binada depolarda muhafaza edilen tarihi kilimler sergilenecek. Restore çalışmalarının 2020 Eylül ayında tamamlanması planlanıyor.

SEYİT ÖMER YILDIZ

Şehir ve sanayi mektebi müzesi projesinde kış şartları nedeniyle çalışmalar durduruldu. Sözleşme bedeli 8 milyon 822 bin lira olan projede Mart ayında çalışmaların yeniden başlaması hedefleniyor.

2'nci Abdülhamit'e atfen 1902 yılında Vali Reşit paşa tarafından yaptırılan tarihi bina 1961 yılından itibaren açık kadın cezaevi olarak kullanılmaya başlanılmıştı ve ihtiyaçlara cevap veremez hale gelmişti. Vali Salih Ayhan’ın önderliğinde başlatılan hummalı çalışmalar sonucunda yapının bugünkü şartlara uygun hale getirilmesi için çalışmalar devam edecek.

PROJENİN ANA KARAKTERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Proje çalışmaları hakkında bilgiler veren üstlenici firmanın inşaat mühendisi Ömercan Görkem “Projeye başladığımızda tarihi binanın etrafında hali hazırda bulunan binalar vardı. Bunları peyzaj projesi için yıktık. Daha sonra restore edeceğimiz taş binaya geldik. Taş bina ile alakalı çatının onarımı ile ilgili çalışmalarımız oldu. Çürümüş olan çatıyı değiştirerek osmanlı kiremeti uyguladık. Ardından tarihi binanın içerisinde yer alan ahşap tavanları söktük çürümüş vaziyettlerdi. Şuan onun da yenilenmesi çalışmalarını yapıyoruz. Sıva çalışmalarımız vardı fakat hava şartlarından dolayı imalatımızı durdurduk, Mart ayı itibari ile tekrar çalışmalarımıza kaldığımız yerden başlayacağız”dedi.

ŞEHİR VE SANAYİ MEKTEBİ MÜZESİ PROJESİ YÜZDE 60 TAMAMLANDI

İnşaat mühendisi Görkem “ Proje kapsamında çalışmalarımız şuan yüzde 60 oranında tamamlanmış durumda ve sözleşmeye göre haziran ayında teslim etmemiz gerekiyor ancak revizelerle birlikte süre uzatımı talebinde bulunduk. En geç Eylül ayı gibi projeyi teslim etmeyi düşünüyoruz”dedi.

Her fırsatta müzelerin önümine değinerek “Müzeler, toplumun ve devletin hafızasıdır, kültürümüzün birikimidir” diyen Vali Salih Ayhan’ da Şehir ve Sanayi mektebi Müzesi projesini yakından takip ediyor.

Restore çalışmaları tamamlandığında bina içerisinde minyatür halı ve kilim atölyeleri kurulacak. Tarihi halılar ve kilimler depolardan çıkarılarak sergilenecek. Aynı zamanda bina içerisinde Sivas tarağı, bıçaklar, geleneksel malzemelerde yer alacak.