SEYİT ÖMER YILDIZ

2013 yılında Sivas İl Özel İdaresi tarafından açılan ihale ile dönemin İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve şuan ki Sivas Valisi Salih Ayhan’ın büyük gayret ve çabaları ile restorasyona alınan Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi restorasyonun ardından 2019 yılının ilk onbir ayında 333 bin kişiyi ağırlayarak ziyaretçi akınına uğradı. İçerisinin boşaltılması ve geçmiş yıllarda binanın ziyarete kapalı olması sebebiyle kamuoyunda eleştirilen tarihi bina şimdi ise şehrimize gelen misafirlerin ilgi odağı oldu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına 108 gün ev sahipliği yapan tarihi bina , Cumhuriyetin temellerinin atıldığı önemli bir mekan olarak kazandığı kimlikle bugün ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

İnşa edildiği tarihten 1981 yılına kadar lise olarak hizmet veren tarihi bina, 1915 yılında Sivas lisesi olarak hizmet veriyordu. Bugün gelinen noktada ise tarihi ve kültürel mimari eserleri ile açık hava müzesini andıran Sivas Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi 2019 yılının ilk 11 ayında 333 bin ziyaretçiyi ağırladı.

1892 yılında dönemin Sivas Valisi Mazlum Paşazade Mehmet Memduh Bey tarafından mülki idare binası olarak yaptırılan bina daha sonra liseye dönüştürüldü. Sivas Lisesi adıyla hizmet veren bina 2 Eylül-18 Aralık 1919 tarihleri arasında ‘Milli Mücadele Karargahı’ olarak Sivas Kongresi’nde milli mücadele heyetine ev sahipliği yaptı. 1981 yılına kadar Sivas Lisesi ve Kongre Lisesi adıyla hizmetini sürdüren bina dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in direktifleriyle müze haline getirildi.
1984 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen Kongre Binası, Kültür Bakanlığı’nın restorasyon ve teşhir ve tanzim çalışmaları sonucunda; bodrum kat depoları, laboratuvar ve fotoğrafhane kısımları ile zemin katı Etnografya Müzesi; üst katı ise, Atatürk ve Kongre Müzesi olarak düzenlendi.