SEYİT ÖMER YILDIZ

Mutfakların olmazsa olmaz baharatlarından karanfilin faydaları saymakla bitmiyor. Binlerce yıldır alternatif tıpta kullanılan karanfil, ağız kokusunun yanı sıra sağlık açısından da önemli etkilere sahip.

Ana vatanı Endonezya olan karanfil birçok medeniyet tarafından da kullanılarak impratorlarında tercihleri arasında yer aldığı bilinmektedir. Sindirimi kolaylaştıran karanfik mikrop hastalıklarındada tedavi amaçlı kullanılabiliyor.

Karaciğerin vücut için oldukça önemli olduğu bilinmekle birlikte karanfil suyu içildiğinde karaciğerin kendisini yenilemesinde yardımcı olduğuda bilinen faydaları arasında yer alıyor. Aynı zaman karanfil Kan şekerinin düzenlenmesinde, kepeği azaltmada, sinüs enfeksiyonları, sindirim, bağırsak parazitleri, kireçlenme, kilo verme gibi birçok sağlık sorununda kullanılabilecek doğal yardımcı bitkilerin başında geliyor.

Sivas pekande sebze halindeki aktarlarda ise karanfilin kilosu 120 liradan satılıyor.