SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas’ta yün yorgan işi yapan esnaflar korona virüs nedeni ile ne yapacaklarını şaşırdılar. Esnaflar özellikle yaz aylarında düğünler eskisi gibi olmayacak olsa da yine talebin olduğunu ancak kısıtlamalar nedeniyle işlerin büyük bir kısmının yetişmeyeceğinden şikayetçi.

Yün yorgan ustalarından Sinan Toprak ; “Bizim mesleğimiz yıllardır bitmeyen bir meslek, ancak geçen yıl ve bu yıl salgından dolayı oldukça fazla etkilendik. Korona virüs salgını adeta düşmanımız oldu. Salgın dolayısıyla düğünler yapılamıyor. Ancak yine de düğün telaşı içerisinde olan insanlar var. Hazırlık yapan insanlardan siparişler aldık. Şuanda talepler oluşmaya başladı ancak bu seferde yasaklar nedeniyle süre yetmeyecek” dedi.

Salgın sürecinin biran önce bitmesini istediklerini aktaran Toprak; “ Yün yorganlar genellikle çeyiz olarak yaptırılsa da yünün sağlık açısından faydasını bilenlerde günlük kullanım için alabiliyor. Tabi herkesin kendi tercihi birçok kişide artık hazır yün yorgan ve yatakları kullanıyorlar. Ama iki sezondur nasıl çalıştığımızı biz bile anlamıyoruz. İnsanlar bir anda geliyor yorgan falan yaptırmak istiyor çeyiz için ya da daha sonra kısıtla geliyor bu seferde vazgeçmek isteyenler oluyor. Tek temennimiz bu salgının bir an önce bitmesi bütün hayatımızı alt üst etti” ifadelerini kullandı.

Toprak son olarak; “ Şuanda yorganlarda tek kişilik 80 TL civarında çift kişilik yorganları da 90 lira civarında olarak dikimini yapıyoruz. Müşteri kendi malzemesini de getirip burada yapabiliyoruz ya da biz yünü falan alıp kendimiz de satıyoruz. Çeyizlik yorganlarımızda 400 ile 700 lira arasında değişen fiyatlarla satışını yapıyoruz. Bu işi zaten yapan bir kaç esnaf var ve bundan dolayı da çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz normalde ama bu yılda tam olarak ne olacağı belli değil ”diyerek açıklamasını sonlandırdı.