MEHMET TIRPAN

Deva Partisi İl Başkanı Serdar İnce, MHP Sivas Milletvekili Ahmet Özyürek’in hızlı tren ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na sorduğu ‘Ankara Sivas YHT Projesi ne zaman tamamlanacak’ sorusunu gündeme taşıyarak verilen cevapların Sivaslıları ikna etmediğini söyledi.

Yüksek Hızlı Tren ile ilgili sorulan net sorulara yarım yamalak cevap verildiğinin net bir şekilde ortada olduğunu açıklayan Başkan Serdar İnce, “Defalarca açılış tarihi verilen ancak bir türlü Ankara-Sivas arası seferlere başlayamayan YHT’in gerçek anlamda seferlere başlamasının ucunun açık bırakıldı” dedi.

Trenin neden geciktiğinin araştırılarak sorumlular hakkında hem hukuksal hemde maddi açıdan yaptırım başlatılması gerektiğine vurgu yapan Başkan İnce, “ Tren neden gecikti? Yapılan imalatlarda hata var mı? Yapılırken çöken imalatlar için bir soruşturma açıldı mı? Sorumlular hakkında işlem yapıldı mı? Devletin bu işte zararı ne kadar? Varsa zarar ilgililerinden tahsil edilecek mi?. Sorularımızın iktidar tarafından gerçek anlamla doğru bir şekilde cevaplandırılmalı. Geliyor denildi sefer saatleri dahi paylaşıldı ama bir türlü YHT seferlere başlayamadı. Daha ne kadar Sivaslılar oyalanacak. Yıllardır YHT üzerinden siyaset yaptınız sözler verdiniz ve verilen sözlerin yerine getirilmedi. Süreç uzadıkça bir o kadar da maliyet artıyor. Bu durum devletin bütçesine bir yük getirmiyor mu? Bu sürecin takipçisi olacağız. Ancak bu sürecin devlet yetkilileri tarafından da sorgulanması gerekiyor diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

TBMM GENEL KURUL BÜTÇE GÖRÜŞMESİNDE YÖNELTİLEN SORULARIN ARDINDAN VERİLEN CEVAP

MHP Sivas Milletvekilinin sorusuna ilişkin verilen cevapta ise, “Ankara-Sivas yüksek hızlı demiryolu projesi genelinde %95 fiziki ilerleme sağlanmıştır. Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesinin 315 km'lik Balışeyh-Yerköy-Akdağmadeni-Sivas kesiminde test ve sertifıkasyon çalışmaları tamamlanmıştır. 78 km’lik Kayaş-Balışeyh kesiminin Kayaş-Nenek (Km: 12-21) arasındaki üstyapı ve elektromekanik işleri tamamlanmış olup, sinyalizasyon çalışmaları devam etmektedir. Nenek-Kırıkkale (Km 21-75) arasındaki altyapı çalışmaları Tl 5 Tüneli (4.595 m) dışında tamamlanmıştır. Üstyapı ve elektromekanik işlerine başlanmıştır. Kırıkkale-Balışeyh (km 75-90) arasında üstyapı, elektrifikasyon ve sinyalizasyon imalatları tamamlanmıştır. Sinyalizasyon yazılım, test ve devreye alınmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Tüm imalatların, test ve sertifıkasyon çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Ankara Sivas arasında hızlı tren işletmeciliğine geçilmesi hedeflenmiştir” ifadeleri yer aldı.