MELDA GENEŞ

İçişleri Bakanlığının yaya geçitlerine ve yayalara yönelik hayata geçirdiği projeler Sivaslılardan tam not aldı. Sivas’ın bir çok cadde ve kaldırımına konulan, trafik polisi maketleri ve ‘Yayalar kırmızı çizgimiz’ yazılı pankart ile yayaya verilen öneme dikkat çekildi.

Özellikle yaya geçitlerine yakın mesafelere konulan trafik polisinin olduğu maketler ile sürücülerin daha fazla yayaya yol verdiği gözlemlendi.

Hatırlanacağı üzerine geçtiğimiz yıllarda kentin en işlek caddeleri olan İstasyon Caddesi ve Atatürk Caddesi’nde yayaların geçiş üstünlüğü bulunmuyordu.

Özellikle Sivas Belediyesi önündeki yaya geçidi ile İstasyon Caddesi’nin belli kısımlarına yapılan yaya geçitlerinde araç sürücüleri vatandaşların karşıdan karşıya geçişlerine dahi imkan vermiyordu.

Bu kapsamda  İçişleri bakanlığı, trafik kazalarında her yıl yaklaşık  bin 700 yayanın hayatını kaybetmesi üzerine harekete geçti. Karayolları Trafik Kanunu'nun 74'üncü maddesinde yapılan değişiklikle, trafikteki can kayıplarının yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturan yayalara yönelik devrim niteliğinde bir adım attı.

Yapılan düzenleme ile ‘Yaya Öncelikli Trafik’ anlayışı yasal bir zemine oturtuldu. Düzenleme ile artık araç sürücüleri, trafik polisi veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken ‘yavaşlamak’, buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa "ilk geçiş hakkını vermesi" zorunlu hale geldi.

 Türkiye genelinde olduğu gibi Sivas’ta şehrin en işlek yerleri başta olmak üzere şehrin bir çok yerine yaya üstünlüğünü anlatan trafik polisi maketi konularak sürücülerin kurallara ne kadar uyup uymadığı gözlendi.

Hayata geçirilen proje sayesinde yayalara çarpma nedeniyle oluşan kazalarda büyük oranlarda bir düşüş yaşandı.

Uygulamadan oldukça memnun olan Sivas halkı, çalışmanın yerinde olduğunu, artık sürücülerin yayalara zorunlu olarak yol vermek zorunda kaldığını dile getirdiler. Geçtiğimiz yıllarda karşıdan karşıya geçmek için adeta dakikalarca kaldırımda beklediklerini vurgulayan vatandaşlar,  yasalar çerçevesinde bunun bir güvence altına alınması yerinde ve anlamlı bir çalışma olduğunu ifade ettiler.