Tarım ve Orman İl Müdür Seyit Yıldız, Bireysel sulama destekleri kapsamında Sivaslı çiftçiye 8 yılda 7,1 milyon TL’lik destek verildiğini söyledi.

Hem su israfını önlemek hemde damla sulama sistemini yaygınlaştırmak adına çiftçileri proje hazırlamaya teşvik ettiklerini aktaran İl Müdürü Seyit Yıldız, “Tarla içi hizmetleri geliştirme, damlama sulama ve yağmurlama sulama sistemleri ile ilgili Bakanlığımız yüzde 50 hibe veriyor. Bu kapsamda  2012 -2018 yılı sonu itibari ile 285 proje ile sözleşme imzalandı ve 4,1 milyon hibe desteği ödemesi yapıldı. Yine 2019 yılında 204 proje ile sözleşme imzalandı 197 proje tamamlandı ve 3,1 milyon hibe ödemesi yapıldı. Yani Sivas’a bireysel sulama destekleri kapsamında toplamda 7 milyonu aşkın destekleme verildi”  dedi.

Pancar ve Tarım Kredi Kooperatifleri ile görüşerek çiftçilere ücretsiz proje hazırlattıklarını vurgulayan Yıldız, “Çiftçilerimiz sulama projelerini hazırlama noktasında tam anlamıyla bilinçli değil. Bu kapsamda çiftçilere proje hazırlatmaları noktasında yardımcı olarak proje sayısını artırdık. İnşallah proje sayısı bundan sonraki yıllarda da artarak devam edecektir. İlimiz açısından sulanan araziye bakıldığında bu rakamların çok daha yüksek olması gerekir. Su ürünleri noktasında yine 43 tesise son 11 yılda 15.3 milyonluk hibe ödemesi gerçekleştirdik. 2016 yılında başlayan Genç Çiftçi projemiz vardı. Genç Çiftçi projesi kapsamında 2016 yılında 296 proje, 2017 yılında 310 proje ve 2018 yılında da 323 proje uygulandı. Toplamda 927 projeye 27.8 milyon TL’lik hibe ödemesi yapıldı. Genç çiftçi projesinde biz Konya’dan sonra Türkiye’de ikinci sıradayız. Aynı zamanda İl Müdürküğü olarak mera ıslah çalışmalarını da yürütüyoruz. Bizim mera alanlarımız çok büyük ama genellikle zayıf vasıflı meralar. Meraların iyileştirilmesi noktasında da mera ıslah çalışmaları yürütüyoruz. 2018 yılında toplamda 8 ilçede 168 bin dekar alanda ıslah çalışmalarını başlattık. 168 bin dekarlık alanda 2,2 milyon TL’lik tutarda çalışmalar başladı. 2019 yılında da 14 bin dekar alan daha çalışmalara ilave edildi. 2 Projemizi de Bakanlığa sunduk.Mera ıslah çalışmalarında gübre atımı, hayvan sulakları, güneş enerjisi ile meraya su çıkarma gibi çalışmalar yapıldı. Havaalanının bulunduğu bölgede büyük bir mera alanımız var. Su olmayan meraya güneş enerjisi ile su çıkaracağız. Proje onaylandı. Yaklaşık 100 metre yüksekliğe su taşıyacağız. Vasfını kaybetmiş meralara da bitkiler dikilecek” ifadelerini kullandı