MELTEM DUMAN

Bedensel Zihinsel Engeliler Derneği Başkanı Halil Geçkil, Engelli bireylerin tek başına hareket edip özgürce gezmesi için başlatılan Mavi Kapak Projesi suiistimal edildiğini söyledi.

Bir dönem ünlü insanlar ve duyarlı vatandaşların farkındalık adı altında başlattığı mavi kapak projesi için toplayıp verdikleri mavi kapakların tekerlekli sandalyeye dönüştürülmediğini savunan, Geçkil, mavi kapağın rant olduğunu, bu projenin çöp toplatmanın sevimli görünen hali olduğunu aktardı.

Halil Geçkil, Engelli vatandaşlarımıza destek olmak adı altında yapılan projede toplanan kapağın sayısının yetmezliği veyahut ton başına bir tane tekerlekli sandalye geldiğini toplanan kapakların emek hırsızlığı ve umut çalma olduğunu ifade etti.

1 ton kapağa 1 engelli aracı verdiklerini iddia eden Geçkil, “ Biz derneğimizi ilk açtığımızda mavi kapak olayı başımıza geldi. Mavi kapaklar merkezimizde toplanıyordu, istiflenip veriliyordu. Firmalar 1 ton kapağa 1 engelli aracı veriyordu. Tamamen firmalar rant için bize gönüllü çöpçülük yaptırıyordu. Kimse inanmasın, engelli kardeşlerimize faydası olmuyor. Bazı araştırmalarımıza göre, kapakların bir rant olduğunu, fabrikaların ceza yememek için bize bu kapakları topladığını öğrendik. Bizim bir ton toplamamız gerekiyor ki 1 adet tekerlekli sandalye alalım. Kapak toplamak bize yük ve sorumluluk getiriyor. Bu sebeple ne derneklerimize nede başka yerlere rant sağlamayalım. Kapak olayı, ne akülü, nede tekerlekli sandalye aldırmıyor. Kamuoyuna duyuruyorum, geri dönüşüme verin ama sakın toplamayın. Çünkü kapak toplamayı başlatan firmalar yılda öylesine her derneğe 4 tane tekerlekli sandalyeyi bağışlayabilir ama yapmıyor, bunun yerine çöplerini toplatıyorlar. Eğer ki toplanması gerekiyorsa hep beraber toplayalım çöpleri çöpe atalım. Ama kapak toplama adı altında yapılan duygu vicdan istismarcılarına fırsat vermeyelim” şeklinde konuştu.