Mehmet TIRPAN

Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Karaman, suyun kalitesi ile ilgili şikâyetlerin olduğunu söyledi. Genellikle şikâyetlerin tavra deresinden su verilen bölgelerde yaşandığını ifade eden Karaman: “4 Eylül Barajındaki su seviyesi düşük olması sebebiyle bazı bölgelere tavra dersinden su vermek zorunda kaldık. Tavra deresindeki suyun sertlik oranı yüksek olması sebebiyle şikâyetler var ama önümüzdeki günlerde sertlik sorununu çözeceğiz” dedi.

Yağışların az olması sebebiyle 4 Eylül barajındaki suyun şehrin 1 yıllık su ihtiyacını karşılayamayacağı için tavra deresinden bazı bölgelere su vermek zorunda kaldıklarını ifade eden Karaman: “Yıllık su kullanım miktarımız 32 milyon metreküp şuanda barajda bulunan su miktarımız 20 milyon metreküp. Tavra deresinden 4 Eylül barajına 12 milyon küp su aktardığımızda bizim bir yıllık şehre vereceğimiz suyu karşılamış olacağız. Sivas Belediyesi olarak günlük şehre verdiğimiz su miktarı bin litre bölü saniye. Bu suyu 4 Eylül barajından karşılıyorduk. Yeteri kadar yağışların olmaması nedeniyle tavra dersinden su tahliye etmeye başladık. Yani bin litre suyun 450-500 litresini tavra deresinden geri kalanı da 4 Eylül barajından veriyoruz. Tabi durum böyle olunca suyun kalitesinde düşme yaşandı. Barajın sertlik derecesi 18 tavra deresinin sertlik derecesi 28 olduğu için tavra deresinden su verdiğimiz bölgelerde sertlikten dolayı sıkıntılar çıktı. Bu konuyu Devlet Su İşleri ile müzakere ettik. Tavra dersinin suyunu baraja getirip arıtma yapacağız arıtılan suyu şehre vereceğiz. Bu çalışma sonucunda DSİ gerekli çalışmaları başlattı proje aşamasına geldik. Proje ihalesi yapıldıktan sonra yapım ihalesi yapacağız. Tavra deresinin suyunu alacağız tesislerde suyun sertliğini düşüreceğiz. Şebekeye arıtılmış suyu vereceğiz. Böylece hem baraja su takviyesinde bulunacağız hem de suyun kalitesini artıracağız” ifadelerini kullandı.

SERT SUYUN ZARARLARI NELERDİR?  

Sert suyun tüketilmesi insanlarda mide rahatsızlıklarına ve bağırsak sorunlarına neden olur. Sert sular tesisattaki şebeke hattına zarar verir. Kullanıldığı çamaşır makinelerine ve bulaşık makinelerine zarar verici etkileri vardır. Aynı zamanda ütü gibi diğer ev aletlerine de zarar verebilir. Yüzün tahriş olmasına neden olur. Kullandığınız kesici ve delici aletlerin daha hızlı körelmesine neden olabilir. Saçlarınızın daha erken zamanda dökülmesine neden olabilir. Yani saçların doğal döngüsünü hızlandırır. Kullanılan tıraş bıçaklarının daha erken körelmesine neden olur. Musluklar ve duş başlığı gibi suyla sürekli temas halinde olan yerlerde daha fazla kireç oluşmasını sağlar.