MEHMET TIRPAN

Her geçen gün daha da büyük sorun haline gelmeye devam eden su sorununun biran önce çözülmesi bekleniyor. Barajdaki su seviyesinin iyiden iyiye düşmesinin ardından kent genelinde sık sık yaşanan kesintiler tepkilere neden oluyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Deva Partisi İl Başkanı Serdar İnce, Son yıllarda yaşanan kuraklık nedeni ile su sorunun baş göstermesine rağmen Belediyenin zamanında bu sorunun çözümüne yönelik adım atmamasına anlam veremediklerini söyledi.

Sivas’ın önümüzdeki yıllarda da su sorunu yaşayacağının aşikar olduğunun altını çizen Başkan İnce, “Sivas’ın gelecek 50 yıllık su ihtiyacını Eylül Barajı karşılar denildi ancak içerisinde bulunduğumuz süre zarfında su sorunu yaşıyoruz. 4 Eylül Barajı bir akarsu yatağına kurulu baraj değildir. Yeraltı suları ve başta yağmur olmak üzere çevre suları ile beslenen bir barajdır. O yüzden vereceği katkı bellidir Bu nedenle en kısa zamanda alternatif su kaynaklarının tespiti yapılmalıdır” dedi.

Hafik Özen Pusat Barajından su getirilmesinin planlandığını bu konuda çalışmalara biran önce başlanması gerektiğine vurgu yapan Başkan İnce, “Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğü ve Belediye arasında yapılan ortak çalışma sonrasında Pusat Barajından su getirileceği açıklanıyor. Bu konuda iki kurumunda elini çabuk tutması lazım. Su insan hayatında ciddi bir öneme sahip. Aynı zamanda mevcut içme suyunda da şehirde yeni yapılan hatlar olmak başta olmak üzere kayıp kaçak tespitleri yapılarak kayıp oranı minimuma indirilmeli. Kaçak su ile mücadelede yeni bir model bulunmalı ve halk bilinçlendirilmeli. Özellikle şehirde kanalizasyona verilen yeraltı suları tespit edilmeli, alternatif depolama ve şebekeye önem verilmeli. İşin uzmanları ile su çalıştayı yapılarak yeni çözümler oluşturulmalıdır. Eleştirmek elbet işin doğasında var ama alternatiflerini sunmakta önemlidir. Umarım görüşlerimiz ilgili idarelerde karşılık bulur” ifadelerini kullandı.