Sivas ile Malatya arasında bir garip su davası yıllardır devam ediyor. Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin Kangal’dan istediği su konusunda red  cevabı veren İl Genel Meclisi büyük bir sürprizle karşılaştı. Meclisin kararına karşı yürütmeyi durdurma davası açan Malatya, istediği sonucu mahkemede de alamadı!

Su için mahkemelik olduk!

Sivas ile Malatya arasında ortaya çıkan su davası en sonunda mahkemeye taşındı. Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin Kangal Terelik bölgesinde ki suyu istemesi ve İl Genel Meclisi’nin red cevabı vermesi mahkemeye taşındı. Malatya Büyükşehir Belediyesi, İl Genel Meclisi’nin aldığı karar için yürütmeyi durdurma davası açtı. İlk dava Sivas aleyhine sonuçlanırken, ikinci bir davanın açılması dikkat çekti.

Suat Duman

Malatya Kuluncak ilçesi içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla ilimiz sınırları içerisindeki Tohma Gözesinden 100 litre saniyede su tahsisi yapılması talebi en sonunda mahkemelik oldu. Sivas İl Genel Meclisinin 2 yıldır sürekli gündemine gelen su tahsis taleplerinin hepsi reddedildi. Bu durum karşısında Malatya Büyükşehir Belediyesi, İl Genel Meclisi’nin almış olduğu kararlar için yürütmeyi durdurma davası açtı. İlk mahkeme Sivas aleyhine sonuçlanırken ikinci mahkemenin ise devam ettiği öğrenildi.

İl Genel Meclisi’nin dün gerçekleşen oturumunda Tarım ve Orman Komisyonu ile Hukuk Komisyonuna havale edilen konular bir kaz daha görüşülerek karara bağlandı. Su tahsis talebini yenileyen Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ısrarı bir kez daha meclis tarafından reddedildi.

Tarım ve Orman Komisyonu Nazif Arar “Tahsisi istenilen Tohma Çayı ve bulunduğu mevkiinin tamamı Kangal ilçesi Etyemez köyü sınırlarında mera vasfı ile kayıtlıdır. Bu su gözelerinin bulunduğu yer aynı zamanda yörede bulunan ve dışarıdan gelen köylerin mesire alanıdır. Civarda bulunan bütün köyler sırası ile bu mesire alanında köylerinin şenliklerini yapmaktadırlar. Burada bulunan arazilerin şahıslara ait tapulu araziler olduğu ve hem mesire alanı olması hem de şenliklerin yapılmasından dolayı hiç kimse arazilerini de ekmemektedir. Hem Kangal ilçesinin hem de yöredeki köylerimizin içme suyu olarak da kullanılacak olan bu suyun Kuluncak beldesine verilmesine imkan olmadığını yüce meclisin bilgilerine arz ederiz” dedi.

Hukuk Komisyonunun raporunu okuyan Emin Ünlüer ise “İdaremizin görev alanı Sivas il sınırlarını kapsar ve bu nedenle tahsis edilecek işlemlerde önceliği il sınırları mahalli müşterek ihtiyaçların gözetilerek belirlenmesi birinci görevidir. Çünkü yerel yönetim olarak vazifemiz yerel ve ortak gereksinimleri karşılamak olarak düzenlenmiştir. Kangal ilçesinin su ihtiyacının ilçenin 30 senedir sondaj kuyuları ile karşılamakta bu kuyuların derinliği 180 metreye kadar inilmiştir. Kuyularda her yıl çökmeler olmakta ve ilçenin su ihtiyacının artık tamamen karşılamamaktadır. Kangal Belediyesi ilçenin su ihtiyacını yeteri kadar karşılayacak su arayışı içine girmiştir. Bahsedilen yerde 16.12.2016 tarihli ve 1472 sayılı yazıyla Kangal Belediyesi İl Özel İdaresinden ora için su tahsisi istemiştir. Tohma Çayı ve Terelik mevkiinde alabalık üretim tesisleri kurulmuş olup kurulan tesis suyu buradan karşılamaktadır. Kangal ve köyleri 3. ay ve kar yağana kadar orada festival, şenlikler ve piknik yapmaktadır. O bölgenin dışında mesire alanı olmadığından da oradan çıkan suyu kullanmaktadırlar. Bölge tarım ve nüfusunun gelişime açık olduğu bu nedenle bu sulara ilerleyen dönemlerde Sivas ili için daha fazla ihtiyaç duyulacağı hususları nedeniyle Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin bu talebi kabul görmemiştir. Zaten Malatya Büyükşehir Belediyesi Kuluncak ve Darende yöresinin su ihtiyacını karşılarken 2050 yılını baz alarak ihtiyaç belirlemiştir. 2050 yılı için Sivas ili Gürün ve Kangal yöresinin içme ve kullanma suyu ihtiyacının artacağı açıkken, mevcut kaynakların hali hazırda ihtiyaca ancak yettiği değerlendirildiğinden talebin reddi yerinde olmuştur” dedi.

MAHKEME VURGUSU

Ünlüer, raporda mahkeme vurgusuna dikkat çekerek “Yine meclisimizin bu kararın ı Malatya Büyükşehir Belediyesi Sivas İdare Mahkemesi 2016/340 sayılı esas nolu davasında İl Özel İdaremizin karşı dava açarak mahkeme yoluyla almaya çalışmakta ise de meclisimizin su talebi red kararımızın yürütmenin durdurulması talebi anılan mahkemenin red kararıyla idaremiz lehine gelişmiş olup dava esastan yürümektedir henüz sonuçlanmamıştır. Belirtilen bu nedenlerden dolayı talebin komisyonumuzca uygun olmadığı görülmüştür” denildi.

Tahsis talebini yeniden görüşen ve oy birliği ile reddedilmesine karar veren İl Genel Meclisi, ortaya çıkan sonucu Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne tekrar sunacak.