MEHMET TIRPAN

Belediye Başkan Yardımcısı Levent Olgun 22 Mart Dünya Su günü dolayısıyla suyun önemine değinerek, 4 Eylül Barajı’ndaki su seviyesi hakkında bilgiler verdi.

Suyun tüm canlıların ve ekosistemlerin varlığı için vazgeçilmez olduğunu ve yaşanan kuraklık nedeni ile suyun kıymetinin daha iyi anlaşıldığını belirten Başkan Yardımcısı Olgun, “Su canlı yaşamı için hayati öneme sahiptir. Suyun önemi son yıllarda yaşanan kuraklık nedeni ile net bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bu sebeple suyumuzu daha dikkatli ve verimli kullanmamız gerekiyor. Bu konuda tüm halkımızın duyarlı olmasını istiyoruz” dedi.

Kentte su sıkıntısı yaşanmaması için Belediye olarak gerekli adımları attıklarını belirten Olgun, “İl Merkezinin içme ve kullanma suyu ihtiyacı 4 Eylül Barajı ve Tavra Kuyular Bölgesinden karşılanmaktadır. Bölgemizde son yıllarda mevsimlerin daha kurak geçmesi nedeniyle 4 Eylül Barajı’ndaki su hacminin azalması nedeniyle Tavra Bölgesinde yeni kuyular devreye alınmış ve çekilen su miktarı artırılmıştır. Güncelde içme ve kullanma su ihtiyacımızın yüzde 70’lik kısmı Tavra Kuyular Bölgesinden karşılanırken yüzde 30’luk kısmı ise 4 Eylül Barajı’ndan karşılanmaktadır. Bahar döneminin gelmesiyle birlikte Tavra Kuyular bölgesi ve 4 Eylül Barajı su hacimlerinde yavaş yavaş artışlar başlamıştır. Geçen yıl bu dönemde yüzde 13,5 olan 4 Eylül Barajı doluluk oranımız bu yıl yüzde 5,5 seviyelerinde seyretmektedir. Bahar döneminde baraj havzasından gelecek su ile baraj seviyesinin geçen yılki değerlere ulaşması beklenmektedir. Aynı zamanda 4 Eylül Barajında önümüzdeki yıllarda su sıkıntısı yaşanmaması adına yürütülmekte olan Pusat-Özen Barajından 4 Eylül Barajına su getirilmesi projesinin de ihale süreci tamamlanmış olup önümüzdeki günlerde projeye başlanarak en kısa sürede tamamlanması planlanmaktadır” ifadelerini kullandı.