YÜKSEL MENEKŞE

Eski Numune hastanesi bölgesine yapılacak olan Şehir Parkı kapsamında yıkılması planlanan tescilli hastane binasının tartışmaları sürüyor. Geçtiğimiz günlerde, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bina ile ilgili yaptığı toplantıda, binanın yıkılmama kararını vermişti. Kurul, binada yıpranmalar olduğunu, teknik bir ekip ile rapor hazırlanmasını ve binanın güçlendirilmesi hususunda çalışmalar yapılması görüşüne varıldığını açıklamıştı.

Bunun üzerine yetkili birimlerce konu üst kurula taşındı. Yarın toplanacak olan üst Kurul Eski Numune Hastanesi binasının akıbetini belirleyecek.

Sivas’ta faaliyet gösteren 44 Sivil Toplum Kuruluşu ise Kurulun veridği ‘Yıkılmasın’ kararına tepki göstererek, üst kurulun objektif değerlendirmeler sonucu yıkım kararı vermesini beklediklerini dile getirdiler. STK’lar adına açıklama yapan Efe Zileli, ‘’Eski Numune Hastanesi binası 1950’lerde yapılmış, betonarme ve yapısının depreme dayanıksızlığı dolayısıyla çürük raporu verilmiş bir binadır. 2008 yılında bu binanın koruma altına alınması için müracaat edilmiş ancak kurul oy birliği ile yapının koruma altına alınmasını gerektirecek tarihi bir vasfı olmadığı kanaatine varmıştır. Ancak daha sonra 2016 yılında aynı kurul bu binanın koruma altına alınmasına karar vermiştir.

Sivil toplum kuruluşlarının kanaatine göre ilgili bina sıradan bir bina olmaktan öte başkaca bir özelliği bulunmamaktadır. Diğer yandan çürük olması nedeniyle etrafına tehlike saçmakta ve derhal yıkımının gerçekleşmesi gerekmektedir. Kurulun kararı bu Çarşamba günü üst kurul tarafından karara bağlanacaktır. Dönemin ihtiyaçlarını karşılamaktan öte bir özelliği bulunmayan, sıradan betonarme, çürük bir binanın korumaya dayalı vasfının konunun uzmanlarınınca oluşturulan üst kurulda objektif kriterlerle tekrar değerlendirilmesini önemle rica ediyoruz’’ dedi.