MEHMET TIRPAN

Türk Eğitim Sen Sivas Şube Başkanı Nuri Eryıldız, Sözleşmeli öğretmenlik aday süreçleri başta olmak üzere eğitim çalışanlarının diğer devlet kurumlarında çalışan memurlardan daha çok baskı altında olduğunu söyledi.

 Sözleşmeli öğretmenliğin bu toplumun kanayan yarası olduğunu aktaran Eryıldız, “Milli Eğitim Bakanlığına defalarca sözleşmeli öğretmenliğin doğuracağı olumsuzlukları anlattık. Sözleşmeli öğretmenlikten vazgeçilmesi gerektiğini defalarca anlattık. Biz ümit ediyoruz ki Bakanlık sözleşmeli öğretmenlik uygulamasından biran önce vazgeçer. Sözleşmeli öğretmenlik bir çok mağduriyetlere yol açıyor” dedi.

Hak kaybının savunmasının olamayacağının altını çizen Eryıldız, “Sözleşmeli öğretmenler mülakatla alınmaya başladı. Bu ülkede personel dahil hangi kuruma personel alırsanız alın idareci atamalarında mülakatın ne anlam geldiğini herkes biliyor. Açık söylüyorum mülakat eşittir hak gaspı. Mülakat demek haksızlık demek. Mülakatla ilgili sorgulamaya girdiğimizde 1 kişinin herhangi bir yapıya mensup olup olmadığını biz mulakatta belirleyeceğiz deniliyor. Bu kadar mantıktan uzak tutarsız bir savunma olamaz. Bir öğretmen adayının hangi mensuba bağlı olup olmadığını biz bilemeyiz. Bu devletin istihbarat kurumları yok mu?. Tüm devlet memuru alımlarında uygulandığı gibi öğretmen alımında da bu birim zaten aday öğretmenle ilgili güvenlik soruşturması yapıyor. Güvenlik soruşturması yetersiz görülüyorsa öğretmeni göreve başlatırken bir taahhüt imzalattırılabilir. İlerleyen süreçte geçmişe dönük bir yapıyla bağlantınız tespit edilirse kapının önüne koyarsınız. Bu çok basit. Devlet için zararlı olduğunu tespit ettiğimiz kişiyi biz devlet kurumlarında niye barındıralım. Bunun için devlet kurumlarının değerler eğitimi yada farklı adlar altında belirli yapılara tahsis edilmesine adeta onlar tarafından zapt edilmesine biz karşıyız. Halbuki Türk memurunun emir alacağı tek yer devlettir. Biz devletin kurumlarını kurallarla çalıştırmadığımızda Allah korusun bir sonraki süreçte 15 Temmuz’dan daha beter süreçlerle karşı karşıya kalab