YÜKSEL MENEKŞE

Soğuk Çermik Yöresi Köyleri Derneği (SOYDER), Prof. Dr. Recep Toparlı’yı konuk etti. Aşıklar Kültür Derneği binasında düzenlenen etkinliğe SOYDER üyeleri ve bölge vatandaşları katıldı. ‘SOYDER Değerlerine sahip çıkıyor’ projesi kapsamında düzenlenen programda, Prof. Dr. Recep Toparlı bilgi ve düşüncelerini paylaştı. Derneğin faaliyetleri ve program hakkında açıklama yapan SOYDER Başkanı İbrahim Çıtır, ‘’Biz SOYDER olarak yıllardır Sivas’a ve Sivas’ta bulunan köylerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Şuan 23 tane köyümüz var. Bu 23 köyün içerisinde Alevi’si ile Sünni’si ile yaşamış, vatanımızı, milletimizi, bayrağımızı ve kitabımızı her zaman ön planda tutmuş bir topluluğuz.

Özellikle soğuk çermik bölgesine hitap ediyoruz. 23 köyümüzde çeşitli sıkıntılar oluyor. Bizler dernek olarak bunlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Üyelerimiz içerisinde İl Genel Meclisi, Belediye Meclisi üyesi olan arkadaşlarımız var. Biz köyde yaşayan insanların sıkıntılarını onlara iletiyoruz onlarda olayı çözme noktasında bir üst merciye ileterek bizlere yardımcı oluyorlar. İhtiyaçlarımızı güçlerinin yettiği oranda yapmaya çalışıyorlar.

Köylerimize hizmet dışında birde kültür anlamında hizmet veriyoruz. Gerek gençler, gerekse belli yaş üstündeki gruplara bulunduğu bölgede ne iş yapabilirler, onlar kendi bölgesinde kültür amaçlı olarak nasıl barınabilirler, birlik beraberliği nasıl yakalarız diye arayışlar içerisindeyiz.

Bununla beraber bir projemiz olsun istedik. Gerek eğitim noktasında gerekse diğer alanlarda proje yapmaya karar verdik. Bu projemize de insanların katkı sunmasını istedik. ‘SOYDER Değerlerine sahip çıkıyor’ diye bir proje hazırladık. İlkini geçen ay Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Buyruk ile yaptık. Bu hafta Rektör Danışmanımız Prof. Dr. Recep Toparlı ile yapıyoruz. Bu konuda Recep hocadan sohbet eşliğinde fikirlerini alacağız, hizmet konusunda desteklerini isteyeceğiz. Eğitim ve kültür alanında yaptığı hizmetlerden SOYDER’e bağlı köylerin yararlanmasını istiyoruz. Bu projelerin devamı gelecek. Bu proje ile aynı zamanda Valimize, Milletvekillerimize, Bakanımıza ulaşacağız. Dertlerimizi, sorunlarımızı anlatacağız ve çözümü noktasında istişareler yapacağız’’ dedi.

Etkinlikte, Prof. Dr. Recep Toparlı’ya yapmış olduğu hizmetlerden dolayı plaket ve fahri başkanlık belgesi verildi.