Mehmet TIRPAN

Sivas Valisi Davut Gül, 19 Ekim Muhtarlar günü dolayısıyla Sivas’taki muhtarlarla bir araya geldi.

Sivas Merkez ve köylerde yapılan yatırımlara ve çalışmalara değinen Vali Gül: “Köylere mahallelere yaptığımız her hizmette sizlerin çok önemli katkısı var. Yine yapılan yatırımların ve hizmetin korunmasında da oldukça fazla katkınız var. Yapılan işler korunmazsa pişmanlık ortaya çıkarır. Yapılan işlere vesile olanlara dua ederseniz memnun kalırsanız bu durum yapılan işlerin artırılmasını sağlar” dedi.

Muhtarların aracılığı ile tespit edilen sorunların belli bir takvim içerisinde çözüldüğünü ifade eden Gül: “Yerine getiremediğimiz taleplerinizi belli bir takvim içerisinde yapacağız. Vatandaşın baskı oldukça fazla olabilir ama son 3,5 senede yapılanlar geçmişte yapılan yatırımlardan daha fazla. Bütün sorunları hep birlikte çözeceğiz. Sizler bizim mesai arkadaşlarımızsınız. Muhtarlık Müessesesi yaklaşık 2 asırdır var. İnşallah bundan sonrada olmaya devam edecek. Bu sene İl Özel İdaresi ve Belediye olarak geçen seneden daha fazla hizmet yaptık. Bu şu anlama gelmiyor mahallenizin bütün sorunları çözüldü hiç yapılacak iş kalmadı anlamına gelmiyor. Ama beklentiniz her geçen gün artıyor. Eskiden araçlar köye giderken çamura saplanıyordu şimdi bazı köylerde asfalt yapılması isteniyor. Sorunlar birer birer çözülürken beklentiler artıyor. Bizde beklentileri karşılamaya çalışıyoruz. Bu yıl köylere 1 milyon 700 bin metre kare parke taşı verildi. Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan parke taşı miktarımız yaklaşık 2,5 milyon metre kare. İnşallah gelecek sene kaldığımız yerden devam edeceğiz. Yeter ki al bayrağımız özgürce dalgalansın, ülkemizde istikrar olsun huzurumuz yerinde olsun. Köylere mahallelere yaptığımız her hizmette sizlerin çok önemli katkısı var. Yine yapılan yatırımların ve hizmetin korunmasında da oldukça fazla katkınız var. Yapılan işler korunmazsa pişmanlık ortaya çıkarır. Yapılan işlere vesile olanlara dua ederseniz memnun kalırsanız bu durum yapılan işlerin artırılmasını sağlar” ifadelerini kullandı.

BİZİM MAHALLELERDEKİ EN BÜYÜK DESTEKÇİMİZ VE YARDIMCIMIZ MUHTARLAR

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise, “Muhtarlarımız mahallelerin en önemli kanaat önderleri, temsilcileri ve mahallenin sorunlarına vakıf olan en önemli kişiler. Sorunların çözümü için ilgili kurumlarla görüşerek çözüm üreten kişiler yine muhtarlarımız. Bizim mahallelerdeki en büyük destekçimiz ve yardımcımız muhtarlardır. Desteklerinizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum” dedi.

Sivas merkezde yaklaşık 4 yıldır 65 mahalle muhtarı ile uyumlu ve çözüm odaklı çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Aydın: “Elbette her türlü talebe cevap veremedik. Birçok sorunlar 30-40 yılın sorunları. Bu sorunlar elbette 3-4 yılda çözülmeyecek. Ama sizlerle biz 4 yılda en az 20 yıllık sorunları çözdük. Birçok mahalleye sıcak asfalt ilk defa girdi. At arabasının gireceği yolları dahi pırıl pırıl yaptık. Yollarımız yeşil alanlarımız oldukça güzelleşti. Sivas’ta temel şehircilik ve belediyecilik adına çok büyük sorunlarımızın olduğunu söyleyemeyiz. Her bölgede parklar ve mesire alanları oluşturuldu. Sizlerle beraber bu şehri daha yaşanabilir konuma getireceğiz. Geçmiş yıllarda muhtarlık yapmak günümüze göre çok farklıydı. Hizmet yapacağınız yeriniz yoktu. Kullanacağınız donanım yoktu. Parasal anlamda aldığınız hiçbir şey yoktu. Herhangi bir ücret alsanız buda sizlere dedikodu olarak dönüyordu. Buda sizin hizmet ve performans anlayışınızı olumsuz yönde etkiliyordu. Günümüzde muhtarların daha iyi ortamlarda vatandaşlara hizmet vermesi için alanlar oluşturduk. Hükümetimiz maddi anlamda muhtarlara destek verdi” şeklinde konuştu.

“MUHTARLIKLAR SİYASALLAŞMAMIŞ TEK ÇÖZÜM MERKEZİDİR”

Sivas Muhtarlar Derneği Başkanı Duran Koç da: "Devletin, vatandaşa dokunan en sıcak eli ve vatandaş nezdindeki belki ilk kapısı olan Muhtarlarımıza ilişkin, özellikle son yıllarda ortaya konulan yeni yaklaşımın doğal bir neticesi olarak, 19 Ekim 2015 tarih ve 29507 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan 2015/ 11 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile Muhtarlık Müessesi 19 Ekim 1829 yılında kurulması nedeniyle her yıl 19 Ekim tarihinin "Muhtarlar Günü" olarak kutlanması kararlaştırılmıştır” dedi.

Muhtarlık Kurumunun Osmanlı'dan Cumhuriyet'e taşınan ender yönetim birimi olduğuna dikkat çeken Koç: “Muhtarlarımız bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir. Bugün ülkemizde 32 bin 044 mahalle ve 18 bin 329 köy olmak üzere 50 bin 373 muhtar görev yapmaktadır. 2014 yılında Muhtarlarımızın ödenekleri asgari ücret seviyesine getirilmiştir, Sosyal güvencesi olmayan Muhtar seçildikten sonra doğrudan Bağ-Kur kapsamına dahil edilen muhtarlarımızın sosyal güvenlik primlerinin içişleri bakanlığınca doğrudan yatırılması sağlanmıştır. Önceden karışıklıklara sebebiyet verilen Muhtar ismi ve İhtiyar Heyeti isimleri ayrı pusulalara yazılarak oy kullanılırken, Muhtar ve İhtiyar Heyeti tek pusulaya yazılıp oy kullanılması sağlanmıştır. Görev anında silah ruhsat harçları alınmadığı gibi muhtarlık sonrası da silah ruhsatlarından alınan harçların kaldırılması da yakında resmi gazetede yayınlanacaktır. Muhtarın izin hakları bir kanunla düzenlenmesi gerekmektedir. Muhtarların sağlıklı örgütlü yapıya kavuşturulması için Türkiye Muhtarlar Birliği mutlaka kurulmalıdır. Demokrasinin kılcal damarları olan muhtarların 2972 sayılı kanun çerçevesinde muhtarlık seçimlerine adaylık usulü mutlaka getirilmelidir. 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 9. maddesinde değişikliğe gidilmeli, maddedeki muğlak ifadelerin yerine daha somut ifadeler konulmalıdır. Muhtarların mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına katılması sağlanmalı ve bu komisyon kararlarında muhtarlara oy hakkı tanınmalıdır. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda değişiklik yapılarak muhtarlar tarafından düzenlenecek bir belge ile adres kayıt işlemlerinin yapılması sağlanmalıdır. Muhtarların 21. yüzyıla yakışır koşullarda hizmet etmeleri için 93 yıllık köy kanununun ve 73 yıllık mahalle kanununun yerine yeni köy ve mahalle kanunlarına ihtiyaç vardır.  Bu saydığımız sorunlar, bugün muhtarlık müessesesinin içinde bulunduğu ciddi sorunlardır. Çağdaş muhtarlık anlayışının benimsenmesi bu sorunların ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Muhtarlığın 188 (yıllık merkezi/yerel idareyi temsil eden kurumları arasında siyasal barışın sağlandığı tek müessese olduğu, unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyeti mühründen alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir. Bu nedenledir ki; seçmen muhtarının 24 saat kapısını çalabileceği, siyasal değil çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumu kendisine daima yakın hissetmektedir”