MEHMET TIRPAN

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, Esnafların işyerlerinin açıldığını ancak sorunların halen devam ettiğini söyledi.

16 ay kapalı kalan esnafların büyük sıkıntılar yaşadığını hatırlatan Başkan Köksal, “Esnafların sıkıntılarını sürekli dile getiriyoruz. Evet geçtiğimiz süreçte devlet belirli miktarda kapalı işyerlerine destek ve kredi verdi. Şimdi esnaflar hem kredilerini ödemek zorunda hem de kira, elektrik, SGK ve işçi gibi ödemeleri de yapmak zorunda” dedi.

Esnafların işlerinin halen tam anlamıyla oturtturamadığının altını çizen Başkan Köksal, “Belediye, Valilik küçük esnafımıza destek verdi. Ama bizim devletten talebimiz en az 15-20 bin TL faizsiz kredi verilmesi yönünde idi. Sonradan devlet bazı meslek gruplarına 5 bin TL hibe verdi. Ama faizsiz kredi alamadık. Kooperatif aracılığı ile verilen kredilerin faizleri yüzde 4,5 idi yüzde 9,5’e çıktı. Bu arada faizlerde artmıştı. Banka faizleri oldukça fazla artmıştı. Esnaf istediği kadar krediden yararlanamadı. Esnafın borç yükünden kurtulması için devletten esnafa şuan en az 50 bin TL faizsiz 3 yıl ödemeli kredi vermesini istiyoruz. Esnafın sermayesi kalmadı. Esnaf iş yerini açtı ama ödemeler sıkıştı. Talebimizi ilettik inşallah devletimiz talebimize kulak verir. Yine küçük esnaflarla zincir marketlerin rekabet edemeyeceğini ve küçük esnafların korunması noktasında taleplerimi ilettim. Kimin ne sattığı belli değil. Zincir marketler her şeyi satıyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunda bu konuyu dile getirdim. Konfederasyon Başkanımız bu konuları ulusal ve yerel basında dile getirdi. Bu konularla ilgili yasal düzenleme yapılmasını istiyoruz. Bu konularla ilgili yerelde il yöneticileri ile de görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.