MEHMET TIRPAN

Vali Yardımcısı Kadir Algın, ilçelere daha hızlı ve sıcak asfaltın götürülmesi noktasında kentin farklı bölgelerine asfalt plenti yapılması noktasında taleplerin geldiğini, ancak asfalt plenti yapılsa dahi işletme noktasında sorun yaşanabileceğini söyledi.

Kırsaldaki köy ve ilçelerin yollarının iyileştirilmesi noktasında her yıl olduğu gibi bu yıl da ciddi gayret sarf ettiklerini aktaran İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kadir Algın, “İlimizde kış şartları ağır geçiyor. Bu sebeple yollarımızdaki asfalt bozuluyor. Asfalt dökmek içinde havaların ısınması gerekiyor. Bu sebeple asfalt sezonunda ivedilikle çalışılıyor. Bazı ilçelere bu noktada asfalt plenti kurarak daha hızlı hizmet vermek de güzel bir fikir ama asfalt plentinin kurulması yaklaşık 1,5 Milyon Euro’ya mal oluyor. Asfalt plenti kursak bile o tesisin işletmesi de ayrı bir sorun.” dedi.

Bu konuda araştırma yaptıklarını ve bu sektörde hizmet veren 4 markanın olduğunu da aktaran Vali Yardımcısı Kadir Algın, “160’lık ile 200’lük asfalt plentinin ortalama kurulumu 1,5 Milyon Euro. Bu tesisin küçük olanını yaptırsak 1 Milyon Euro civarında. Bugünkü maliyeti ile 18 Milyon TL’yi geçiyor. Coğrafyamız evet çok büyük kabul ediyoruz zaman zaman bu konuda meclis üyelerimizden de talepler geliyor. Yapılabilir mi evet yapılabilir ama asfalt plentinin işletilmesinde de endişelerimiz var. Bazı ilçelerimizde Belediyelerin asfalt plenti var ama işletilebiliyor mu günümüzde işletilemiyor? Teknik personel ve girdi maliyetlerinin yüksek olması tesisin faal olarak çalışmasını olumsuz etkiliyor. Bir iki ilçemize asfalt plenti kursak bile bu plentin işletme maliyetini ilk önce nerden karşılayacağımızı çözmemiz lazım. Zara ve Kangal Bölgesine birer adet asfalt plenti yapılıp asfaltı daha sıcakken de götürüp dökebiliriz ama yatırım maliyetini çözmemiz lazım. Merkezdeki asfalt plentimiz de eskidi yeni bir asfalt plenti merkezde oluşturmak adına para biriktirmeye gayret gösteriyoruz. Eğer yeterli bütçeyi ayarlayabilirsek merkezde 300’lük bir asfalt plenti yapmaya çalışacağız. Hem daha hızlı üretim yapabileceğiz hemde tesis daha kapsamlı olacak. Daha hızlı üretim yapabilirsek kısa sürede daha fazla bölgeye asfalt dökebiliriz.” ifadelerini kullandı.