Türkiye genelinde olduğu gibi sivas’ta da göçün nedenlerinden en önemlisi işsizlik konusu oluyor. İşsiz kalan vatandaşlar farklı illere göç ederek geçimini sağlıyor. Ancak işsizlik sayısı her geçen gün artarken fabrikalar ise çalıştıracak işçi bulamadıklarını belirtiyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Sivas valisi Davut Gül ilimizde işsizlik değil mesleksizlik sorunu yaşandığını söyledi.

SORUN İŞSİZLİK DEĞİL MESLEKSİZLİK

Bir TV kanalında konuşan Vali Gül,Sivas’ta da Türkiye’de de sorun işsizlik değil mesleksizlik. Bunu çok net söylüyorum. Hafta sonları vatandaşlarımızla valilikte görüşüyoruz. Yaklaşık 50 civarında hemşerimiz geldi. Bunların önemli kısmı iş talep edenler ve gelen vatandaşlarımızın içerisinde sadece ikisinin mesleği var. Bence üzerinde konuşulması gereken ya da düzeltilmesi gereken konu bu. Bizim mutlaka vatandaşlarımızı meslek sahibi yapmamız gerekiyor. Meslek sahibi yapmadığımız müddetçe bin tane fabrika açsak o fabrikaya belki dışardan işçi gelir. Dolayısı ile de o mesleksizlik sorununu ülke olarak ta Sivas olarak ta çözmemiz lazım” dedi.

MESLEĞİ OLANLAR MUTLAKA BİR İŞE YERLEŞİYOR

Halk gününde kendisi ile görüşmeye gelen vatandaşların çoğunluğunun iş için geldiğini belirten Vali Gül, fabrikaları önerdiğini ancak vatandaşların çoğunluğunun fabrikalarda çalışmak istemediklerini kaydederek şöyle konuştu: “Mesela Organize Sanayi Bölgesi’nde tekstil fabrikaları var. Bir tanesinde 150 tane çalışan ihtiyaç vardı. Gelen kişilere soruyorum, ”tekstilde çalışır mısınız?” “çalışmam” diyor. Fabrika sigortasını yapıyor, yemeğini veriyor, servisini karşılıyor, asgari ücretten de parasını veriyor. Keşke imkân olsa da daha fazla para verseler ama sonuçta Türkiye şartlarında bunu veriyor. Bunun alternatifi çalışmamak değil. Maalesef oralara yönlendiremiyoruz. Ama meslek sahibi olanlar geçici bir işsizlik yaşıyorlar. Nedir iki ay veya üç ay işsiz kalıyor. Ama bir mesleği varsa mutlaka bir işe yerleşiyor.”