MEHMET TIRPAN

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 97. Yılı kutlamaları tüm Türkiye’de olduğu gibi Sivas’ta da pandemi dolayısıyla buruk geçecek. Pandemi öncesi her yıl çeşitli gösteri ve dolu dolu etkinliklerle kutlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında bu yıl sadece günün anlam ve önemini anlatan kısa ve sade etkinlikler gerçekleştirilecek. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı programı kapsamında ilk olarak Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde Cumhuriyet Bayramı konseri gerçekleştirildi. İl yöneticileri ve kurum müdürlerinin katıldığı konserde sosyal mesafe ve maske kuralına riayet edildi. Dün ise Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Çelenk sunumunun ardından Atatürk Kongre Merkezinde ‘Cumhuriyet ve Atatürk’ konulu resim ve fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Bu gün ise saat 11:00’da Valilik Ek Binasında tebriklerin kabulü gerçekleştirilecek. Daha sonra Cumhuriyet Bayramı Bisiklet Turu başlatılacak. Gerçekleştirilecek olan programlarda maske, mesafe ve hijyen kurallarına özen gösterilecek.

Bu yıl covid 19 salgını dolayısıyla Cumhuriyet Yürüyüşü yapılmayacak. Çeşitli gösteri ve programlar düzenlenmeyecek.

CUMHURİYET BAYRAMI MİLLİ BİR BAYRAMDIR

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır.

Cumhuriyet Bayramı'nın kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmî tatildir. 1925 yılında çıkarılan bir kanunla Cumhuriyet'in ilanı günü yeni Türk Devleti'nin bayramı ilan edilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku'nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.