SEYİT ÖMER YILDIZ

Tarihi kent meydanında bulunan Şifaiye medresesinin duvarlarının bazı bölümlerine ve medreseyi çevreleyen duvarların ise neredeyse tamamı sprey boyalarla yazılardan geçilmiyor.

Uzun zamandır devam eden kişi ve kişilerce sprey boyalarla özellikle tarihi eserlere ve etrafında bulunan duvarlara yazılan yazılar adeta şehre gölge düşürüyor. Akıl sağlığının artık yerinde olup olmadığını düşünülen bu şahıslar karşısında hem kurumlar hem de Sivas’ta ki basın yayın organları ellerinden gelen tüm çabayı göstermeye devam ederken duvarlar bir yerlerde yazılıp çizilmeye devam ediyor.

Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet eserlerini bir arada bulundurma özelliği ile Türkiye’nin en nadide şehirlerinden bir tanesi olan Sivas’ta tarihi eserlere sprey boyalarla yazılar yazarak zarar verme sorunu bir türlü bitmiyor. Aynı zaman da il dışından gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerinden tepkisini çeken bu görüntüler karşısında nasıl bir çözüm bulunacak.

Geçtiğimiz yıl medrese duvarlarına yazılar yazarak kirleten bir kişiye Vali Salih Ayhan da kişisel sosyal medya hesabından konu ile ilgili açıklama yaparak, "Sevgili gençler, duygularınızı ifade etmek ve sevdiğinizin kalbinde, aklında yer etmek için faklı bir yol seçin. Bu sizin için daha etkili olacaktır. Zira, seven adam bunu yapmaz. Tarihine, kültürüne, ecdadının hatırasına zarar veren, unutmayın ki kendi geleceğine zarar verir" ifadelerini kullandı ve sonrasında o kişi polis ekiplerince bulunarak para cezası ile cezalandırıldı. Fakat sonuç yine de bir türlü değişmek bilmiyor.