SEYİT ÖMER YILDIZ

Sultan 2’nci Abdulhamit döneminde1902 yılında Hamidiye Mektebi olarak açılan ve sonrasında ise 1961 yılından itibaren cezaevi olarak kullanılan tarihi binada başlatılan restoran çalışmaları yüzde 95 oranında tamamlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Cazibe Merkezlerini Destekleme programı kapsamında kadın yarı açık cezaevi olarak hizmet veren binanın Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi olarak restorasyona alınmasıyla birlikte teşhir- tanzim çalışmaları da hız kazandı. Sivas’ın kültüren mirasında önemli bir yere sahip olacak olan Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi kapılarını açtığında minyatür olarak Sivas tarağı, Sivas ağızlığı ve kalemi, Sivas bıçağı, halı kilim tezgahları da yerini alacak.

Yaşayan bir müze olacak olan Şehir ve Sanayi Mektebi müzesi açıldığında hem eski dönemin ruhunu taşıyacak hem de günümüzün ihtiyaçlarınında ortaya konulacağı her daim canlı bir yapı haline gelecek. Kültür ve tarih açısından önemli bir yere ve eserlere sahip olan Sivas bu projeninde tamamlanması ile bir eser daha gün yüzüne çıkmış olacak.