MEHMET TIRPAN

Merkez bankasının faizi indirmesi ve asgari ücretin belirlenmesinin ardından piyasalardaki yükseliş ciddi derecede arttı. 1 hafta içerisinde müthiş derecede değer kazanan altın, Euro ve dolar kuru halen yükselişte. Yaşanan artışlardan son bir ayda dövize ve altına yatırım yapanlar adeta zengin oldu. Türk lirası ise bu yükselişlerin karsısında oldukça fazla değer yitirdi. Günde gramında yatırımcısına en az 100 TL kazandıran altın bin TL’yi aşacak. 17 TL bandında seyreden 1 dolar ise ay sonuna doğru 20 TL olacağı tahmin ediliyor. 19 TL bandında piyasada işlem gören Euro’nun ise yine ay sonuna 22 TL olacağı tahmin ediliyor. Ekonomistlerde piyasalardaki hareketliliğin devam edeceği yönünde görüş bildirmeye devam ediyor. Son 1 ayda ciddi değer kazanan gümüş ise 12 TL 50 kuruştan işlem görüyor. Gümüşün’de ay sonuna 15 TL olacağı konuşuluyor. Piyasalardaki hareketliliğin biran önce son bulması bekleniyor.

PİYASALARDAKİ HAREKETLİLİKTEN KİMLER ZENGİN OLUYOR?

Piyasalardaki ani sert yükselişler sürekli birilerini zengin ediyor gibi gözüküyor. Piyasalardaki yükselişten oldukça fazla para kazanan insanların yanı sıra altın dolar ve Euro ‘su olmayan dar gelirli vatandaşların alım gücü her geçen gün düşüyor.

PİYASALARDAKİ DURMAK BİLMEYEN YÜKSELİŞ YENİ ZAMLARIN HABERCİSİ

Normalleşmeye geçilmeye başlamasının ardından peş peşe gelen zamların ardı arkası kesilmeyecek gibi gözüküyor. Özellikle döviz kurlarındaki artışlar işverenlerin ve esnafların girdi maliyetlerini artırıyor. Döviz kurlarındaki artış ihracatçıların bir taraftan yüzünü güldürürken iç piyasada ticaret yapan iş adamları ve esnafları da kara kara düşündürüyor. Asgari ücretin artması ile birlikte de insan yaşamında önemli etken olan gıda, giyim ve diğer kalemlere de zam geleceği şimdiden konuşulmaya başladı.

MERKEZ BANKASI MÜDAHALE EDECEK Mİ?

Yaklaşık 3 gün önce piyasalara kısmı de olsa müdahale ederek döviz kurlarını ve altın fiyatlarını kısmi de olsa düşüren Merkez Bankasının piyasalardaki suni yükselişe müdahale etmesi bekleniyor. Merkez Bankasının faiz indiriminin ardından daha hızlı yükselişe geçen piyasaların artık sabitlenmesi gerekiyor.

İŞ ADAMLARI YATIRIM YAPAMIYOR

Piyasalardaki istikrarsızlığın biran önce son bulmasını isteyen iş adamları ise kurlardaki yükselişlerden ciddi derecede olumsuz etkilendiğini ifade ediyor. Piyasalardaki belirsizlik yüzünden çekimser kaldıklarını savunan bazı iş adamları biran önce bu gidişata son verilmesi gerektiğini aktardı.

ELEKTRİK, DOĞALGAZ VE PETROL FİYATLARININ DA ARTMASI BEKLENİYOR

Döviz kurlarına bağlı olarak sürekli artan elektrik, doğalgaz ve petrol fiyatlarına da önümüzdeki günlerde zam yapılması bekleniyor. 2022 yılına yeni zamlarla merhaba diyecek olan vatandaşlar hükümetin bu konularda daha duyarlı olmasını istiyor.