Mehmet TIRPAN

İl Gıda Tarım ve hayvancılık İl Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğü yetkilileri bu sene yağışın al olması sebebiyle Sivas Merkez ve ilçelerdeki çiftçileri karşılaşabilecekleri kuraklık konusunda uyardı. Kuraklık, sulama ve destekleme konularında çiftçilere bilgiler veren Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdür İsmail Kaya; “Son yıllarda ülkemizde yaşanan kuraklık sebebiyle bölgemizde kuraklıktan fazlasıyla etkilenmiş, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar,  kuraklık tehlikesini kapımıza kadar getirmiştir” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre ülkemizde son 44 yılın en kurak yılı yaşandığının altını çizen DSİ 19. Bölge Müdürü İsmail Kaya, “Türkiye genelinde sulama, enerji ve içme suyu ihtiyacını karşılayan birçok barajın doluluk oranlarında ise hızla düşüş yaşanmaktadır. Su, yeryüzünde hayatın kaynağıdır. Bütün canlılar hayatlarını devam ettirebilmeleri için mutlak suya ihtiyaç duyarlar. Bitkiler, türe bağlı olarak % 90 – 95 varan oranlarda sudan oluşmaktadırlar. Toprakta mevcut bulunan besin elementlerinin doğal döngüsünü tamamlayabilmeleri tamamen su döngüsüne bağlıdır.Son yıllarda ülkemizBu nedenle İlimizde sulama sahalarının bulunduğu İlçelerde DSİ ve İl Müdürlüğümüz tarafından çiftçilerimizi bu konuda bilgilendirmek amacı ile toplantılar düzenlenecektir” ifadelerini kullandı.

“SUSUZ BİR HAYAT DÜŞÜNÜLEMEZ”

Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız ise, “İlimizin tarım ve hayvancılık açısından önemli bir il, İlimizi de önemli kılan ilçelerimizden bir tanesi Şarkışla, burada toplanmamızın amacı su, küresel ısınmaya bağlı olarak Ülkemiz kuraklık gibi bir tehlike ile karşı karşıya, bunula ilgili ne yapabiliriz diye bölge müdürümüzle bir araya gelerek yeni sulamaya açılacak sulama sahaları olan ilçelerimizi toplantılar düzenleyelim ve aynı zamanda da destekleme ile ilgili bilgiler verelim istedik” dedi.

Tarımsal sulamada, kısıtlı olan tatlı su kaynaklarını doğru yöntemlerle ve tekniklerle daha az su, enerji ve işgücü kullanımı sağlayan teknolojilerin uygulamaya konulması ülkemiz bitkisel üretimimizin daha istikrarlı ve sürdürülebilir olması için büyük önem taşıdığını vurgulayan Yıldız, “Susuz bir hayat düşünülemez,  hem bitkisel hem hayvansal anlamda mutlaka suyun olması gerekir, su açısından İlimizde çok büyük bir problem yok ama bu kaynakların hiçbirisi sınırsız değil, bununla ilgili ne gibi tedbirler almamız gerektiğini ilçelerimizde yapacağımız toplantılarda istişare edeceğiz. %50 hibeli Bireysel Sulama Ekipmanların Desteklemeleri Müracaatları 01 Ocak ta başlamış olup 01 Mart mesai bitimine kadar devam edecektir” ifadelerini kullandı.

DSİ Bölge Müdürü İsmail KAYA ise yaptığı konuşmada; “Tarımsal ürerimde sulamada birinci kural tarla başına kadar getirilmiş suyun, en az kayıpla bütün tarlaya eşit bir şekilde yayılmasıdır. Sulama konusunda pek çok sistem vardır. Son yıllarda dünyada, özellikle plastik ve makine endüstrisinde ki gelişmeler ile su ve enerjiden daha fazla tasarruf yapılmıştır. Böylece daha ekonomik ve daha etkin yeni sulama teknolojileri geliştirilmiştir.