MEHMET TIRPAN

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, Sivas Valiliği, Belediye, Cumhuriyet Üniversitesi ve Ticaret ve Sanayisi Odası olarak solucan gübresi üretimi noktasında çalışmalar yapıldığını söyledi.Tarım sektörünün gübreye ihtiyacı olduğunun altını çizen Eken, “Sivas’ta solucan gübresi üretmek amacıyla hep birlikte işbirliği yaptık. Hocalarımız üzerinde çalışıyor. Türkiye’de solucan gübre üretiminde 3. sırada olacağız. Bu konuda yatırımlarımızı yaptık” dedi.Solucan gübresi üretmelerindeki gaye hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Eken, “Bizim derdimiz para kazanmak değil. Sivas’ta yaşanan sıkıntıların giderilmesi için odamızında taşın altına elini koyması gerekiyor. Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız bizden talepde bulundu. Vali Salih Ayhan ve Belediye Başkanı Hilmi Bilgin projeyi mantıklı buldu. Bizde üyelerimizle ortak bir yatırım yaptık. Yapmış olduğumuz yatırım bir iki ay içerisinde harekete geçecek. 1 yıl içerisinde de bize geri dönüşleri başlayacak. Sivas’ın faydasına olacak ortaklıklara üyelerimizle birlikte her zaman açığız. Bizim olmamız gereken ortaklıklar varsa bunların bize bildirilmesi gerek ki bizde üstümüze düşeni yapalım. İhtiyaç duyulduğu her yerde biz varız. Bir işin içinde olmamız gerekiyorsa oluruz olmamamız gerekiyorsa olmayız ancak yinede destekleriz. Allah birliğimiz beraberliğimizi bozmasın. Sivas’ı oldukça iyi günler bekliyor. 2022 yılında hem Türkiye hemde Sivas hak ettiği yere gelecek” ifadelerini kullandı.

SOLUCAN GÜBRESİ NEDİR?

Türkiye’de katı ve sıvı olmak üzere iki farklı kategoride üretimi yapılan solucan gübresi, bitkilerin yetişmeleri sürecinde ihtiyaç duyduğu her türlü zengin minerali karşılayacak konumdadır. Daha önce denenmiş ve verim açısından güçlü bulgulara rastlanmış olan solucan gübresi, kullanım alan, miktarı bakımından değişiklik gösteriyor. Buna göre belirtilmiş olan miktarlarda solucan gübresi kullanarak; meyve, sebze, patates, bugday, baklagil ve süs bitkileri olmak üzere tüm bitkiler üzerinde uygulanabilir.

SOLUCAN GÜBRESİNİN KULLANIM ALANLARI

Hiçbir şekilde fazla miktarı bitkiye zarar vermez. %30-50 yüksek verim sağlar. Tohumun çimlenmesi enerjisinde %40 oranında artış saplayarak tohum maliyetini düşürür. 10-15 gün erken fide oluşumu sağlar. 10-15 gün erken hasat sağlar. Ekolojik olması nedeniyle solucan gübresi ile beslenen sebzeler orijinal renk hoş koku ve lezzete sahip olur.

MEYVECİLİK ÜZERİNE ETKİLERİ

Hiçbir şekilde fazla miktarı bitkiye zarar vermez. Hızlı ve güçlü fidan gelişimi sağlar. Yüzde 100 başarılı transplantasyon sağlar. Meyveler 10-15 gün erken hasat edilir. Meyveler daha büyük orijinal morfoloji hoş koku ve lezzeti olmalarını sağlar. Meyvelere çevreyle ilgili, temiz, kanserojen madde içermeyen yüksek vitamin ve besleyici değerlere sahip özellikleri kazandırır.