MELTEM DUMAN

Kış aylarının yaklaşması ile birlikte güzineli sobalar dükkanlardaki yerini almaya başladı. Üzerinde kestane pişen, meşhur köz patatesin yapıldığı soba kültürü teknolojinin ilerlemesi ile unutulmaya yüz tutsa da bazı vatandaşlardan halen ilgi görüyor. Orta halli bütçeye sahip vatandaşların vazgeçilmez ısınma aracı olan sobaların fiyatları da özelliklerine göre değişiyor.

Yarım asırdır sobacılık yapan Cengiz Bayram işlerin de azda olsa bir hareketlenmelerin olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Cengiz Bayram, “Kış aylarının gelmesiyle birlikte piyasamızda hareketlilik azda olsa var. Genelde evler doğalgazlı olduğu için talep çok olmasa da şükür idare ediyoruz. Köylü vatandaşlarımız ve orta bütçeli ailelerin tercihi olan soba sezonu başladı. Fiyatlar özelliklere göre değişiyor. Soba imalatını 30 yıldır yapıyorduk. Fakat 12 yıldır ki gerek maliyetinin yüksek olması gerekse yetiştirecek eleman bulamadığımızdan kaynaklı imalatını yapmayıp sadece satışını yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Bayram, bir zamanların meşhur ısınma aracı olan sobalara şimdilerde bazı kesimler hariç ilginin azaldığını, kış ayının gözdesi olan sobanın havaların soğumasıyla birlikte ilgi odağı olacağını ifade ederek sözlerini noktaladı.