MELTEM DUMAN

Havaların soğuması kar yağışlarının yoğunca başlamasıyla kent genelinde kullanılan güzineli sobalara da ilgi arttı. Doğalgazın yaygınlaşmasına rağmen hala hayatımızda önemli bir yere sahip olan sobaların fiyatı da zamlardan nasibini aldı. Bir yandaş kış bastırırken diğer yandan kömür ver soba fiyatlarına gelen zamlar vatandaşı oldukça zora soktu.

Uzun yıllar soba işletmeciliği yapan Cengiz Bayram, bu sene hem soba fiyatlarının arttığını hem de ihracattan kaynaklı ürün bulmakta zorlandıklarını söyledi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Cengiz Bayram, “Salgından kaynaklı fabrikaların kapatılması soba üretimini yapan yerlerin azalmasına yol açtı. Şimdi ise piyasadaki dalgalanmalar işlerimizi olumsuz etkiledi. Gerek ürün stokunda gerekse  vatandaşların talebinde azalma yaşıyoruz. Satışlarımız  maalesef ki köyler haricinde yok” dedi.

Üretimde yaşanan sıkıntıların ardından soba fiyatlarının da ciddi derecede artığını ifade eden Bayram, “Esnaf olarak pandemi sürecinde etkilenmedim. Ancak şuan soba fiyatlarının artığını söyleyebilirim. Hal böyle olunca da vatandaşların alım gücü baya bir düştü. Müşteriler soba fiyatlarının yüksek olduğunu söylüyor. Genellikle doğal gaz olmadığı için kırsal alandaki vatandaşlarımız sobayı tercih ediyor. Şuan çektiğimiz en büyük sıkıntı soba üretimi. Bursa, Eskişehir, Kayseri’de soba üretimi yapılıyor. Bunlar yurt dışına ihraç ediyorlar. Yurt içine pek vermiyorlar. Buda bizi bize alımda zorluk çıkartıyor. Sattığımızı yerine koyamıyor, eksiğimizi alamıyoruz. Fiyatlar bize de yüksek geliyor. Kimse alamaz diye bizde aldığımız fiyata satmış oluyoruz. Buda kar oranımızı düşürüyor” ifadelerini kullandı.