Mehmet TIRPAN

Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, Sivas ‘ta 33 bin kişinin çiftçilik yaptığını, ancak çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 29 bin çiftçinin olduğunu söyledi.

Hayvancılık noktasında da Sivas’ı hak ettiği noktaya getirmek için gayret göstermeye devam ettiklerinin altını çizen Yıldız, “338 bin 368 büyükbaş hayvan ve 556 bin 204 adet küçükbaş hayvanın bulunduğu ilimizde hayvansal üretim alanında 4 bin 802 ton et üretimi, 532 bin 250 ton ise süt üretimi yapıldı” dedi.

Sivas’ın hayvansal üretim noktasında Türkiye sıralamasında ilk 20 il içinde olduğunu aktaran Yıldız, “2016 ve 2017 yılı hayvan sayılarımız arasında yaklaşık yüzde 25’e yakın artış var. 2018 yılı rakamlarımız yılsonu itibari ile netleşeceğinden dolayı Türkiye İstatistik Kurumunun açıklayacağı rakamları bekleyeceğiz. 2018 yılı rakamlarımızda da yüzde 25’lik bir artışımızın var. Hayvancılık noktasında Sivas gerçekten Türkiye’de önemli bir yere sahip. Hayvan sayısını artırmak amacıyla gebeliğin yoğun olduğu dönemlerde aşılama çalışmaları yapacağız. Amacımız Sivas’ı tarım ve hayvancılıkta hak ettiği yere getirmek. Ülke genelinde yüzde 20 seviyelerinde olan buza ölümlerinin önlenmesi ve bu seviyenin yüzde 5’e indirilmesi için bu yıl gebe hayvanlarda aşılama çalışmalarına başlanacak. Sivas Bakanlığımızın desteklemelerinden büyük bir pay alıyor. Küçükbaş hayvancılık açısından kullanılacak meraların yaklaşık yüzde 70´inin boş. Bu meraların değerlendirilmesi söz konusu. Zaten ilimizde meralarımız küçükbaşa daha uygun. Dolayısıyla küçükbaş hayvan işletmesi kurmak isteyen yatırımcılarımızı Sivas’a davet ediyoruz. Üretilen ürünleri diğer illere nakletme açısından da ilimiz çok önemli noktada. Bakanlıkça uygulanan mevcut desteklemeler ilde hayvancılık potansiyelini artırdığından dolayı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Yine ilimiz mera varlığından dolayı arıcılık açısından çok önemli” ifadelerini kullandı.