Elazığ ve Malatya’da yaşanan depremin ardından Sivas’ta adeta yardım seferberliği ilan edildi. İl yöneticilerinin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının katıldığı toplantıda konuşan Vali Salih Ayhan; “Deprem bölgelerinde temel ihtiyaçlar anlamında giysi ve gıda ihtiyaçları olmadığını biliyoruz. Elazığ ve Malatya ilimizle görüşüyoruz. Bundan sonra ki süreçte battaniye, ısıtıcı ve hijyen paketleri konusunda yardımlarımızı toplayacağız ve bölgeye göndereceğiz” dedi.

SEYİT ÖMER YILDIZ

Elazığ merkezli yaşanan depremin ardından Sivas’tan deprem bölgesine yapılacak yardımlar hakkında Sivas Valiliğinde Vali Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Eken, Kızılay Sivas Şube Başkanı Mustafa Sarılar ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının katılımlarıyla basın toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Vali Ayhan; “Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremin acısını ruhen bizlerde tüm Türkiye olarak yaşadık. Olay olduğu saat itibari ile ilimizde hemen saha taraması yapıldı ve bir sorun olmadığı anlaşılınca hangi bölgede olduğu tespit edildikten hemen sonra bakanlıklarımızın talimatı ve koordinesinde Sivas’tan deprem bölgesine ekiplerimiz sevk edilmeye başlandı. Bu anlamda Sivas’tan 93 kişilik bir ekip ve 25 araçla Malatya ve Elazığ’a sevk edildi. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerimizde Malatya’da bina tespitleri yapmaktadır. Afet öncesi ve sonrası güzel bir koordinasyon oldu. Devletimizin refleksi, teknik kapasitesi, hareket kabiliyeti, kurumlarımızın gücü ve bilgisi böyle bir olayda hemen örgütlenerek hemen müdahale edildi. Sivas’ımızın ekibi de deprem bölgesinde güzel bir sınav verdi. Orda olan arkadaşlarımızada teşekkür ediyorum. Artık geri dönüşler başladı. İHH ekibi geri döndü yavaş yavaş Elazığ ve Malatya’dan geri dönüşler olmaya başladı. Tabi bazen bir yere çok fazla yoğunlaşmakta iş verimini azaltıyor, dolayısı ile şuanda da geri dönüşler başladı” dedi.

Yardımların tek elden deprem olan bölgelere ulaştırılacağını aktaran Ayhan; “Tabi bu tür olayların ardından bir de toplumsal reaksiyonlar gerekmektedir. Orda ki bölgede yaşayan vatandaşlarımızın sağlıklı bir şekilde yaşamlarını kış döneminde idame ettirebilecekleri ihtiyaçları olmaktadır. Bizim milletimizde bu tür hususlara oldukça duyarlı bir anda hemen yardım noktasında yardım kampanyaları ve yardım noktasında neler yapılabilir diye bir süreç hemen sosyal medyada olsun diğer alanlarda olsun yoğun bir şekilde söylenmeye başladı. Tabi biz belediyemiz ve ilgili kurumlarla birlikte ne yapabiliriz diye bir çalışma yaptık. Tamamen AFAD koordinasyon merkezine göre süreç yönetiyoruz ve Cumhurbaşkanımızın da talimatları oldu şuanda devletimizin hamd olsun bir ihtiyacı yoktur. Bu konuda illa yardım yapmak isteyenlerin AFAD ve KIZILAY aracılığı ile yapabilir. Bizde ilimizde bir dağınıklığın olmaması, yardımların doğru ellere ulaşması içinde toplantı düzenledik. Vatandaşlarımızın duyarlılığına hassasiyetine teşekkür ediyoruz. Haikaten zor zamanlarda milletimizin kenetlenmesi tek vücut olması takdire şayandır. AFAD ve KIZILAY’ımızla birlikte bu süreci yöneteceğiz. Özellikle nakdi yardımların yapılması konusunda taleplerimizi iletiyoruz bu konuda AFAD’ın ve KIZILAY’ın hesap numaraları kamuoyu ile paylaşıldı. Şuan da bu minvalde kızılayda 250 bin lira civarında bir yardım toplandı. Yine bir vakfımız paşacamii vakfıda ciddi bir para yardımı topladı. Bunları AFAD ve Kızılay aracılığı ile ileteceğiz. Tabi orda ki temel ihtiyaçlar anlamında giysi ve gıda ihtiyaçları olmadığını biliyoruz. Elazığ ve Malatya ilimizle görüşüyoruz. Bundan sonra ki süreçte battaniye, ısıtıcı ve hijyen paketleri konusunda yardımlarımızı toplayacağız ve bölgeye göndereceğiz. Bu konuda destek olan emek veren herkese teşekkür ediyorum. Hayatını kaybedenlere rahmet yaralılara ise acil şifaler diliyoruz”dedi.

Ayhan açıklamasında son olarak ; “ Bu işi suistimal edenler olmaya başladı ne yazık ki ismimizle para toplayanlar, yardım isteyenler haberimiz olmadan, kamuoyu ile buradan paylaşmak istiyorum bizim bu minvalde telefon açıpta para istemek gibi bir durumumuz yoktur, lütfen halkımız bu gibi durumlara itibar etmesinler. İlgili yardım kuruluşlarımızın zaten çalışmaları devam ediyor”diyerek sözlerini sonlandırdı.