ADNAN HASAN FİŞENK

Sivas’ta dumansız hava sahası uygulamasının güçlendirilmesi ve tütünle mücadele konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla tütün denetimleri yapılacak.

Denetimlere Valilik, Belediye ve İl Sağlık Müdürlüğünden ekipler katılacak. Kurulan sigara denetim ekibi ile umuma açık alanlarda denetim yapılacak. Bugün gerçekleştirilecek olan denetimlerde Kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dâhil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanları denetlenecek.

Kapalı alanların yanı sıra taksi hizmeti verenler, Özel eğitim ve öğretim kurumları dâhil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumları da denetime tabi tutulacak. Sıkı denetimlerin yapılacağı Sivas’ta okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, kültür ve sosyal hizmet binaları da göz ardı edilmeyecek. Yapılan denetimlerde kapalı mekânda tütün ve tütün mamulleri kullanılması durumunda kullanan kişiye Kabahatler Kanununun 39. maddesi gereğince ceza kesilecek. Tütün ürünleri tüketiminin yasak olduğu işletmelerde tütün ürünün tüketimine izin veren işletme sahiplerine ise 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında cezai işlem uygulanacak.

Denetimler sayesinde kapalı alanlarda tütün ürünlerinin kullanımını engellenecek. Sigara kullanmayan çocuk ve gençler başta olmak üzere tütün ürünü kullanmadığı halde, tütün dumanına maruz kalanların hakkı savunulacak.