SÜMEYRA DENİZ

Sivas’a son dönemde yapılan su yapılarının artması ve bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Murat Acu, “ DSİ Genel Müdürlüğü tarafından son 15 yılda, Sivas şehir merkezine yıllık 38,81 milyon m3 içme suyu sağladık. 12 baraj ve 21 gölet inşa ettik. 469 bin 530 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 215 milyon lira zirai gelir artışı sağladık. 159 derenin ıslahını tamamladık “ dedi.

Sivas’ta su yatırımlarına büyük önem verdiklerini belirten Acu; Sivas’ımızın suya hasret topraklarını suya kavuşturduk. Sivas’ımızın çatlayan topraklarına derman olan İmranlı Barajını, Ulaş Karacalar Barajını, Pusat Özen Barajını, Dört Eylül Barajını, Kanak Barajını ve 21 adet gölet ve sulama tesisini bitirmek Allaha şükürler olsun bize nasip oldu” ifadelerini kullandı.

İçme suyu probleminin Dört Eylül Barajı ile ortadan kalktığını vurgulayan Acu, “Barajın yanı sıra 9 km içme suyu isale hattı ve içme suyu arıtma tesisi inşa ederek Sivas şehir merkezinin uzun yıllar içme suyu ihtiyacını temin ettik. Yine tamamlanan Pusat Özen Barajı ile Hafik ilçemizin içme suyu ihtiyacını karşıladık. Sivas’ta 11 adet barajın ve 16 adet sulama tesisinin yapımı hızla devam ediyor. Gemerek ilçemizin hasretle beklediği Kartalkaya barajının inşaatına başladık ve yapımı devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “Gölsu” projesi kapsamında Sivas’ın da nasibini aldığını belirten Acu; “Doğu Anadolu Bölgesi için hazırlanan Doğu Anadolu Gelişim Projesi (DAP) kapsamında bulunan Sivas ilimiz hak ettiği hizmetleri alacaktır. DAP kapsamında Sivas’a; 2003-2019 yılları arasında yapılan ve yapılacak tesisler, 5 adet içme suyu tesisi, 65 adet baraj ve gölet, 75 adet sulama tesisi, 171 adet taşkın koruma tesisi, 20 adet HES olmak üzere toplam 336 tesis açılacak” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.