Mehmet TIRPAN

Milliyetçi Hareket Partisi İl Genel Meclisi üyesi Bekir Tanyıldız, tarım ve hayvancılıkta önemli rol alan Sivas’ta siyez buğdayı yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Siyez buğdayının kurak topraklarda yetiştirildiğini ve Türkiye’de sadece Kastamonu bölgelerinde ekildiğini vurgulayan Tanyıldız: “Aramızda 3 tane ziraat odası başkanı ve meclis üyesi arkadaşımız var. Bu konuda en azından oda bünyesinde bir çalışma yapabilirler mi? Bu araştırmayı niye yaptım; İlimiz toprak bakımından oldukça büyük. İlimizde ciddi bir sanayi yoktur. İklim koşullarımız uygun, Öyleyse bize düşünde bu konu da bir araştırma yapmak. Gerek Tarım İl Müdürlüğü, gerekse Üniversitemiz, bir bilimsel araştırma yaparak bu buğday konusunda Sivas’ımızı ön plana çıkarabilir miyiz?. Derdim çabam budur” dedi.

Siyez buğdayının ayrıca hastalıklara karşı da dayanıklı olduğuna dikkat çeken Tanyıldız; “Siyez buğdayı ile ilgili yaptığım araştırmalarda Sivas’ta yetiştirilebilecek bir buğday türü olduğunu gördüm. Dünya üzerinde GDO’lu ürünlerde yaşanan artış, genetiği hiç bozulmamış ürünler üzerinde ki gıdaların önemini artırmaktadır. Kaplıca veya Kabulca buğdayı da olarak bilinen siyez buğdayının genetiği hiç değişmemiş en doğal buğday türüdür. Hibritlerin yaşamasının imkansız olduğu kurak topraklarda yetişir. Buğdayın atası olarak bilinen 10 bin yıldan beri, değişime uğramayan ender gıdalardandır. Geçmişi ta Hitit medeniyetine uzanan buğday çeşidine zız ismi verilmiştir. Zaman içinde siyez ismine dönüşmüştür. Bu zamana kadar gelmesinde en büyük sebebi sıkı kavuz yapısıdır. Hastalıklara ve zararlılara karşı dayanıklı olan buğday kurak iklim koşullarında, fakir topraklarda yetişebilir. Soğuğa dayanıklı, en verimsiz topraklarda bile filiz verir. Kimyasal koruyucu kullanılmadan öğütülebilir. Bu özelliği sayesinde uzun süre saklanabilir. Lif açısından çok zengin. Uzun süre küflenmeden saklanabilir. Çok önemli bir husus ise Radyosyana karşı dayanıklı olması, bazı ülkelerin saldırılara karşı, askeri stoklarında siyez buğdayı yer almaktadır. Siyez buğdayı dünya üzerinde, Fas, Fransa, Balkanlarda ve Türkiye’de ise Kastamonu ve özellikle, İhsangazi, Devrekani ve Seydiler bölgesinde görülmektedir. Siyez buğdayının verimi düşük olduğu için çok ekilmiyor. Ancak son zamanlarda organik beslenmeye önem verildiğinden, artışı söz konusudur. En verimsiz topraklarda bile yetiştiğinden, sulamaya, ilaçlamaya, gübrelemeye ihtiyacı olmadığından çokta çevrecidir.

Değerli arkadaşlarım bu buğdayın tohum kilosu 12-15 Lira arasında değişmektedir. Bulguru kilo olarak 35-40 lira, unu ise 25-30 lira arasındadır” ifadelerini kullandı.