Şeref Gülmez

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü, önemli bir çalışmaya imza atarak 2012 yılında 81 ilde yatırım alanlarını tek tek ortaya çıkardı. Bakanlık 81 ilin tamamında sanayinin, üretimin son durumunu, ihtiyaçlarını ve hangi ilde hangi yatırımların yapılabileceğini yaklaşık 6 yıl önce belirledi. Bu önemli çalışmaya göre Sivas, Tarım, hayvancılık, balıkçılık, jeotermal seracılık, madencilik, halıcılık,  gıda, plastik sanayi, sağlık turizmi, tekstil, mobilya, güneş enerjisi gibi 12 ayrı sektörde yatırım yapılabilecek il olarak gösterilmişti.  Ancak aradan geçen 6 yıla rağmen modern Türkiye'nin kuruluşunda başrol oynayan Sivas’ın siyasileri ve bürokratları, istenilen düzeyde yatırımcıyı kente çekmekte yetersiz kaldı.

SİVAS'IN YENİ YATIRIMLARA İHTİYACI VAR

Başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlere en fazla göç veren iller arasında Sivas başı çekiyor. Diğer illerde yaşayan Sivaslıların doğdukları topraklara yatırım yapmalarının çok anlamlı olacağı ortada. Bununla ilgili olarak, gelişmiş bir sanayiye sahip Gaziantep ve en yakınındaki Kayseri örnekleri yeterli olacaktır.Bu şehirlerde günün şartlarına göre başka şehirlere gidilip yatırım yapılmış ise de yatırımcıların kendi topraklarına olan borçlarını ödemek adına güzel tesisler kurduğunu görmek mümkün. Gaziantep ve Kayseri’nin ülkemizin önemli sanayi şehirleri arasında ilk sıralarda olmasındaki nedenler arasında, dışarıda iş alanında büyüyen hemşerilerinin illerine yatırım yapması büyük önem taşıyor.

SİVAS 12 AYRI SEKTÖRDE YATIRIMCISINI BEKLİYOR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü’nün yaptığı bu önemli çalışmada Sivas’a, arıcılık, damızlık et ve süt sığırcılığı, tavukçuluk, jeotermal seracılık, kaba yem, koyun yetiştiriciliği, kültür cevizi, badem, alabalık, sazan, kültür mantarı, traverten, jeotermal ısıtma, selestit işletme, talk ve ürünleri, kireç, tuz, su, et ve süt ürünleri, deri, bakliyat ve bal paketleme, şişeleme, el halıcılığı, Balıklı Çermik sağlık ünitesi, battaniye, bisküvi, prefabrik yapı elamanları, elektrikli ev aletleri, kablo ve emaye tel-fiber optik, galvanizli sac, güneş kolektörü, helva, lokum, reçel marmelat, iç çamaşırı, mobilya, örme eşya, pik döküm, PVC profil, boru, PCV tabanlı ayakkabı, sağlık turizmi, soğuk hava deposu, soğuk lastik kaplama, strayhgarn yün ipliği, viol, zirai aletler sektörlerine yatırım yapılabileceği kaydedildi.