MEHMET TIRPAN

Sivas Trafik Denetleme Şube Müdürü Hakan Kulen, Yüzölçüm olarak Türkiye’nin ikinci büyük ili olan Sivas’ta kural ihlallerinin azaldığını, ölümlü ve yaralanmalı kazalarda da düşüş yaşandığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde katıldığı tv programında gerçekleştirilen denetimler hakkında bilgiler veren Kulen, “Ölümlü kaza olaylarında yüzde 49’luk bir düşüş yaşandı. Yaralanmalı kazalarda da yüzde 10’luk düşüş yaşandı. Yaralı sayımızda da yüzde 11’lik oranında düşüş var. Kural ihlallerinin azalması bizleri oldukça mutlu etti” dedi.

Çevre illere göre trafik noktasında oldukça iyi durumda olduğumuzu aktaran Kulen, “Halkımız geçen yıla göre çok daha fazla kurallara uyuyor. Denetimleri artırdığımız halde daha az ihlallerle karşılaşıyoruz. Diğer illerden gelen sürücüler bile Sivas’ta daha dikkatli oluyor. Bu konuda İl Emniyet Müdürümüz Kenan Aydoğan’ın çok fazla katkıları var. Sivas’ta denetimleri artırdık. Denetimleri artık sadece üniformalı trafik ekipleri yapmıyor. Çok farklı denetim mekanizmalarımız var. Şehrin giriş ve çıkışlarındaki kameralar yardımıyla günlük 500- 600 aracı denetliyoruz. Cep telefonu kullanan ve emniyet kemeri takmayan sürücülere ceza kesiyoruz. Bu konuyla ilgili zaman zaman açıklamalarda bulunarak kameralar aracılığı ile denetimler yapacağımızı aktarmıştık. Yine yaya geçitlerinde yol vermeme, emniyet kemeri takmama gibi farklı kural ihlalleri yapanlara yönelikte sivil denetimler yapılıyor. Fahri trafik müfettişlerinin de tuttuğu tutanaklar da cezai işleme dönüştürülüyor. Sivil çalışan bir çok polisimizde kural ihlali yapan sürücüler hakkında tutanak tutabiliyor. Yani her yerde denetim var. Denetimlerimizi geçen yıla göre yüzde 10 artırdık. Cezalarımızda yüzde 10 düştü. Sivas’a yakın ölçekteki illere göre ilimizdeki adaptasyon süreci daha iyi. Sürücülerde birbirinden görerek yayalara yol veriyorlar. Herhangi bir cadde veya yolda hakkı olmadığı halde araçlara karşı geçiş üstülüğü sağlamaya çalışan yayalara yönelik cezai yaptırımlar var ancak bu konuda geçiş sürecinde olunması sebebiyle herhangi bir yaptırım uygulamıyoruz. Sürücülerimiz bu konuda şikayetçi ama bu sürecide hep birlikte aşacağız. Geçiş sürecini sabırla rahat bir şekilde geçirmeyi hedefliyoruz. Hepimiz yola çıktığımızda birer yayayız. Aniden herşeyin düzeleceği gibi bir beklentimiz yok. Geçiş sürecinin sancılı bir süreç olacağını tahmin ediyoruz. Ama yayalarımız tam anlamıyla haklarını anlamış değiller. Yayalarımızın da bu konuda daha dikkatli olmalarını istiyoruz” şeklinde konuşm