MEHMET TIRPAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın talimatlarının ardından Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin onayı ile Sivas, kenevir ekimine izin verilen iller arasına alındı. Sivas’la birlikte kenevir üretimi yapılabilen il sayısı 20’ye yükselmiş oldu. 8 Şubat 2019 tarihinde Sivaslılara kenevir ve teşvik konusunda sözler veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kenevir sözü yerine getirildi. Sivas’ta kenevir ekimi yapılaması noktasında emeği geçen Vali Salih Ayhan’a, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin’e, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken’e, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Salim Eminoğlu’na ve emeği geçenlere kamuoyu adına teşekkür ederiz.

BAŞVURULAR BAŞLADI

Kenevir ekimi konusunun netllik kazanması çiftçilerin de beklentilerini karşılamış oldu. Kenevir ekmek isteyen çiftçiler başvurularını 1 Nisan 2021 tarihine kadar bulundukları bölgedeki valilik ve kaymakamlıklara başvuruda bulunabilecek. Kenevir ekimi yapmak isteyen çiftçiler başvuru esnasında Başvuru Formu, Taahhütname, Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi, Nüfus Kayıt Örneği ve Arazi Kroki Belgesi gibi evrakları hazır etmesi gerekecek.

KENEVİRİN İŞLENMESİ İÇİN MÜSİAD TALİP OLMUŞTU

İlaç yapımı, kağıt yapımı, yakıt yapımı, kumaş yapımı, otomotiv sektörü ve kozmetik gibi bir çok alanda kullanılan kenevirin işlenmesi için Sivaslı iş adamlarının da yatırım yapması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde kenevirin Sivas’ta işlenmesi noktasında talip olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Salim Eminoğlu ve ekibinin taşın altına elini koyması bekleniyor. Eminoğlu ve bazı iş adamları geçtiğimiz yıl kenevirin işlenmesi noktasında yer almış ve kenevirin işlenmesinde gerekli olan ekipmanların temin edilmesi noktasında yurt içinde ve yurt dışında çeşitli araştırmalarda bulunmuştu.

SİVAS’TA RAHATLIKLA YETİŞTİRİLEBİLİR

İnsanlık tarihinin en eski bitkisel ham madde kaynağı olan kenevirin, Sivas ikliminde de rahatlıkla yetiştirilebileceği Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Karaköy tarafından açıklanmıştı.

Kenevir konusunun gündeme geldiği günlerde araştırmalar yapan Doç. Dr. Tolga Karaköy, Sivas‘ta yazlık olarak kenevir yetiştiriciliğinin yapılabileceğini,  özelikle yetiştiricilik açısından ilkbahar aylarında yani son don tarihinden hemen sonra ekiminin yapılabileceğini ortaya koymuştu.

Yetiştirmesi zahmetsiz olan kenevir bitkisinin yılda 4 kez sulama yapılarak iyi bir verim alınacağını ve ekonomik yöndende çiftçileri rahatlatacağını ortaya koyan Karaköy, ayrıca Sivas iklimin kenevir üretimi açısından uygun olduğunu ve bitkimin bakımının oldukça kolay olduğunu ifade etmişti.