Mehmet TIRPAN

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü arasında imzalanan Aktif işgücü Piyasası Programları İşbirliği protokolüne uygun olarak hazırlanan "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesi kapsamında Sivas’ta eğitimler verilmeye devam ediyor.

Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesi kapsamında 179 kursiyere 13 gün süresince toplam 104 saat eğitim verilecek. Eğitim alan 25 kursiyere kuranın ardından İŞKUR tarafından günlük 25 TL kurs ücreti ve kurs süresince sağlık sigortası desteği sağlanacak.

Eğitim programında konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız, "İlimiz bir tarım ve hayvancılık şehri. Nüfusun yüzde 66.5 geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Sivas'ta hayvancılık olmazsa olmazımızdır, hem büyük baş hem küçükbaş hayvan mevcudumuzu sayı olarak yükseltmemiz gerekmektedir” dedi.

Sadece Sivas'ta hububat yetiştirerek mesafe alınmasının mümkün olmadığını belirten Yıldız, “Mutlaka hayvancılıkla uğraşmamız lazım. Bununla birlikte yem bitkilerine ağrılık vermemiz lazım. Bu sebeple de İl Müdürlüğü ve Bakanlık olarak 2018 yılında yem bitkilerine yaklaşık olarak destekler yüzde 50'nin üzerinde artırıldı. Bunun yanında yine yem bitkisi tohumu desteği yapıyoruz. Yoncada yüzde 25'ni çiftçi yüzde 75'ini biz bakanlık olarak karşılıyoruz. Mısır ve fiğde yine aynı şekilde desteklerimiz devam etmektedir. Yine bu yıl İlimiz nadas alanlarının daraltılması programı kapsamında nohut tohumu dağıtımı yapacağız,  bunun yüzde 50'sini Bakanlık olarak karşılıyoruz ikinci yıl aynı tarım parseline ekilecek olan buğdayın yüzde 100'ünü karışlayacağız üçüncü yılda yine ekilecek nohut ve yem bitkisinin yüzde 50'sini Bakanlık olarak karışılacağız” ifadelerini kullandı.

“HER ZAMAN VATANDAŞA MADDİ MANEVİ DESTEK VERMEYE HAZIRIZ”

İŞKUR İl Müdürü Hikmet Canpolat ise; "Böyle önemli bir günde aranızda bulunmaktan memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bütün kurumlar olarak güzel bir koordinasyon halinde. Vatandaşlarımızın hem çalışma hayatına hem kendi işlerine yoğunlaşmaları, sağlıklı donanımlı bir şekilde işlerini sürdürebilmeleri için ve eğitimlerini temin etmek için gayret etmekteyiz” dedi.

Devletin her koşulda vatandaşın yapacağı işi bilgili ve donanımlı yapması için ihtiyaç duyduğu maddi desteği ve eğitim desteğini çeşitli kurumların koordinasyonuyla temin ettiğinin altını çizen Canpolat, “Bu bağlamda bizlerde il olarak çok şanslıyız, kurumlarımız sizlerin yaptığı işleri daha kaliteli şekilde yapmanız için ciddi bir koordinasyon ve işbirliği halinde hareket ediyorlar. İŞKUR olarak yaptığımız faaliyetin istihdama katkısı olmasını baz alıyoruz, mümkün olduğu kadarıyla iş arayan sayısını azaltmak ve vatandaşlarımızın kendi topraklarında kendi zenginlikleriyle ekonomiye katkı sağlama hususunda ciddi bir talebimiz var, bu devletimizin de bir talebi, çünkü yerlileşme ve millileşme açısından da bu oldukça önemli. İnsanımızın kendi toprağında olması kendi toprağını işlemesi, kendi hayvanını beslemesi bundan büyük bir verim elde etmesi son derece önemli ve değerli. Her zaman vatandaşa maddi manevi destek vermeye hazırız. Bu bağlamda İl Müdürlüğümüzle yapmış olduğumuz peynir üretimi ve buna benzer kurslarımız var. Biz bu işin finansman boyutundayız, üretime hizmet edecek her türlü faaliyete kurum olarak, bakanlık olarak olumlu yaklaşıyoruz ve desteklemeye çalışıyoruz. Burada aranızda bulunduğum için son derece mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Katılımcıların alacakları sertifikaların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

GÜCÜMÜZÜN YETTİĞİ KADAR SİZLERE DESTEK OLUYORUZ

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ’da; "Yetiştiricilerden isteğimiz, köylerimizde kalalım, hayvancılık konusunda daha ileriye gitmemiz gerektiği aşikârdır. Gücümüzün yettiği kadar sizlere destek oluyoruz ve olmaya devam edeceğiz. İnşallah hayvansal ve tarımsal ürünlerin ihracatını yapacak seviyeye geleceğiz. Destekler konusunda sizlere yardımcı olmak için elimizden geleni yapacağı,  24 saat sizlere hizmet için buradayız. Sürü yönetimi kursumuzun sizlere hayırlı olmasını diliyorum, hepinize saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.