Mehmet TIRPAN

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Kulübü Başkanı Mücahit Enes Kaya, Sivas’taki kültürel değerlerin korunması ve tanıtılması gerektiğine vurgu yaparak kulüp olarak bu konuda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Müze gezileri, konferanslar ve bilimsel okumalar yaptıklarını aktaran Başkan Kaya, etkinliklere her bölümden öğrencilerin katıldığını ve ilginin büyük olduğunu söyledi.

Sivas’ı kültürel değerleri açısından tanıtmaya çalıştıklarını ifade eden Mücahit Enes Kaya “Kış ayları nedeniyle gezilerimize ara verdik ancak havalar düzelince çok önemli iki gezimiz daha olacak. Bunlardan biri Yıldızeli ilçesi Kayalıpınar Köyü’ndeki Samuha adlı yerleşim yeri, diğeri ise Altınyayla ilçesindeki Kuşaklı Höyük (Sarissa) yerleşim alanı olacak. Bu gezimizde Sivas’ın ne kadar önemli kültürel varlıklara sahip olduğunu katılımcılarımıza aktarmak ve onları bilinçlendirmek istiyoruz.” dedi.

Yaptıkları etkinliklere herkesin katılabileceğini ifade eden Kaya, Sivas’taki kültürel değerleri tanıtmak ve korumak adına başta öğrenci arkadaşlarımızı bilinçlendirmek, daha sonra bunu toplum geneline yaymak adına çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Sivas’ta birçok kültürel varlığın korunmadığı ve hatta tarihi eserlere aşkını ilan etmek adına tahrip edenler olduğu konusuna da değinen Kaya, “Toplumumuz ne yazık ki bu konuda çok bilinçsiz. Kültürel varlıklarımız, bizim değerlerimiz maneviyatımızdır. Kendi kültürüne değer vermeyen ve tarihini bilmeyen toplum, başkalarının boyunduruğu altına girmeye mahkumdur” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.