Mehmet TIRPAN

Sivas’ta 6 bin aileye engelli evde bakım ücreti ve Özel Bakım Merkezlerinde kalan 760 engelliye de yatılı bakım hizmeti veriliyor. Yüzde 40 ve üzeri engelli olanlar için ise engelli kimlik kartı çıkarılması halinde engelli aylığı bağlanabiliyor. Evde engelli akrabasına bakan insanlara da evde bakım ücreti verilmeye de devam ediliyor.

2019 yılında engelliler maaşlarını zamlı alacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın takibinde olan evde bakım parasına gerekli şartları taşıyan herkes başvurabiliyor. Gerekli şartları sağlayan ve engellisine bakan kişiye evde bakım maaşı aylık olarak ödeniyor. Evde bakım parasının alınabilmesi için engellinin bulunduğu hanede kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte ikisinden düşük olması gerekiyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın takibinde olan evde bakım parasına gerekli olan şartları taşıyan herkes başvurabiliyor. Gerekli şartları sağlayan ve engellisine bakan kişiye 2018 yılı için aylık bin 179 TL ödeniyor. Yeni yıl ile birlikte evde bakım maaşlarına da zam gelecek.

Bakım ihtiyacı olan engellilerin evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından faydalanması için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.  Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında işlem yapılmakta.