Tüm Türkiye’de olduğu gibi Sivas’ta da icralık dosya sayısı artış gösterdi. Sivas’ta her geçen gün icra dosyalarının sayısı artıyor. Konuya ilişkin katıldığı bir programda Sivas’taki icralık dosyalar hakkında bilgiler veren Baro Başkanı Av. Hacı Yılmaz Demir, Sivas’ta son yıllarda icra dosyalarında artış yaşandığını şuanda 150 bin civarında icralık dosya olduğunu söyledi.

MEHMET TIRPAN

Sivas Baro Başkanı Avukat Hacı Yılmaz Demir, Sivas’ta tahmini olarak yaklaşık 150 bin civarında icra dosyasının bulunduğunu söyledi.

Sivas bazında bakıldığında icra dosyasının oldukça fazla olduğunu aktaran Demir, “Nüfus bazında baktığımız zaman neredeyse nüfusun yüzde 40’ı icralık. Bunların içerisinde kurulmuş firmalar var. İflas eden veya sıkıntıya giren firmalar da var. Önceden insanlar icra takibine düşmeden önce ellerinden geleni yapardı. Çünkü eve haciz gitmek ayıptı. Bu konuda ya biraz rahatladık yada çok sorumsuzlaştık” dedi.

Birçok firmanın ekonomik sıkıntıda olmasının da icra dosyalarının artışında önemli bir etken olduğunu aktaran Demir, “ İcraya düşmüş insanlar geliyor kendilerine borçların yapılandırılmasına yönelik bilgiler veriyoruz. Ancak bu insanların elinde 6-7 bin TL’lik telefonların olduğunu görüyoruz. Bakıyoruz dosya borcuna 2-3 bin TL. Yani biz biraz lüks yaşıyoruz. Zorunlu giderlerimizi yapamadığımız için icraya düşüyoruz. Tabi diğer etkenlerde var. İnsanlar geçim sıkıntısı yaşıyor ve yetiştiremiyor. Ama maalesef ayağımızı yorganımıza göre uzatamıyoruz. Bu nedenle de icra dosyası son dönemde oldukça arttı” ifadelerini kullandı.

“ARAÇ ALIM SATIMINDA DOLANDIRICILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLECEK”

Araç alım satımlarında insanlar artık dolandırılamayacağını da aktaran Demir, “Noterlerle ilgili değişiklik yapılıyor. Araç alım satımı yapılırken dolandırılan insanların mağduriyetini önlemek adına güvenli ödeme sistemine geçilecek. Alıcı ve satıcı notere gidecek. Örneğin aracın satışı 40 bin TL’ye yapıldı. Aracı alan kişi noterin hesabına 40 Bin TL yatıracak. Bu para bloke edilecek. Arada herhangi bir uyuşmazlık yoksa noter satışı gerçekleştikten sonra aracını satan kişi alıcıya racı teslim edecek. Satıcı da parasını almış olacak” şeklinde konuştu.