MEHMET TIRPAN

Yüksek Hızlı trenin Sivas’a katacağı değer hakkında bilgiler veren Vali Salih Ayhan, Yüksek hızlı trenin Sivas’a gelmesiyle birlikte ekonomik, kültürel, eğitim, sanat gibi alanlarda bir çok olumlu yönde değişiklikler yaşanacağını, Sivaslıların bu değişikliğe kendisini hazırlaması gerektiğini söyledi.

Yüksek hızlı trenle ilgili herhangi bir gecikmenin söz konusu olmayacağını vurgulayan Vali Ayhan, “Hızlı treni sadece yolcu taşıma aracı olarak görmeyeceğiz. Sivas’a yoğun bir turist akını olacağını artık kabulleneceğiz. Gelen turistleri nerde nasıl ağırlayacağız, müzeler buna uygun mu, restorantlarımız uygun mu, hizmet sektörü bu duruma hazır mı şeklinde derinlemesine bir çalışma yapıldı. Çok faydalı oldu. Eksiğimiz var bunu kabulleniyoruz. Ama artımız da çok fazla” dedi.

Eksikliklerin giderilmesi noktasında ve esnaflara eğitimler verilmesi konusunda bir dizi çalışmalar yapıldığını aktaran Ayhan, “Devlet olarak yaptığımız yatırımlarla hızlı trenin alt yapısını hazırlıyoruz. Esnaflar da YHT konusunda biraz daha işin içine girmesi lazım. Biz çerçeveyi çizdik. TSO, Esnaf Odası işin içine girecek. Meslek örgütlerine ve esnaflara bilgilendirme yapacak. Gerekirse meslek örgütleri toplanıp bir Eskişehir’e gitsinler. Ekonominin nasıl canlandığını görsünler. Bizim insanımız görmeden inanmıyor bazen. O nedenle Odalara büyük görev düşüyor. Bizim sadece sürekli eğitim programları yapmamızla bu iş olmaz. Güzel mekanlar yapmakla herşey bitmiyor. Meslek örgütleri işin içine girerek kendi meslektaşlarını bu duruma hazır hale getirmesi lazım. Herşey devletten beklenmemeli. Emeksiz ekmek yenmez. Herşeyi bizim yerimize vali belediye başkanı düşünür, onlar gerekeni yaparlar demekle bu iş olmaz. Yapılan işte kalıcı olmaz. Herkes el birliği ile taşın altına elini koymalı. Eğitimler verilmesi noktasında turizm akademisi kuruyoruz. Turizm akademisi ile hizmet sektöründe olan insanlara eğitimler vereceğiz. Onları akredite edeceğiz ve sertifika vereceğiz. Taksicilerimizi eğiteceğiz. Çok yoğun bir şekilde tanıtım yapacağız. Kültür A.Ş’nin bütün işi tanıtım olacak. Sivas’ın tanıtımını dijital platforma iyi bir şekilde yapacak. Yüksek hızlı tren geldiğinde olumsuz bir algı yaşatmamamız lazım. Turist Sivas’a geldiğinde taksici ve hizmet sektörü farklı davranırsa fiziki alanlarımız yetersiz olursa bu tamamen olumsuz bir algı olur. Kulaktan kulağa olumsuz şeyler yayılırsa Yüksek Hızlı tren Sivas’a fayda değil zarar getirir. Onun için ön görüp ön almamız lazım. O nedenle hızlı tren noktasında çalıştaylar ve eğitimler yapmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin kalbi Sivas. Sivas Ankara ve İstanbul’a hızlı trenle artık bağlanıyor” ifadelerini kullandı.