YÜKSEL MENEKŞE

Yerli otomobil için 'şehirler yarışıyor'. Yerli otomobili üretecek konsorsiyumun belirlenmesinin ardından milletvekilleri, fabrikanın kendi şehirlerinde ve bölgelerinde kurulması için taleplerini dile getirdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki 2018 bütçesinin görüşmelerinde söz alan bazı milletvekilleri, yerli otomobili kendi seçim çevrelerinde istemelerinin gerekçelerini anlattı.

Vekiller fabrikanın kendi bölgelerinde kurulması için avantajları bir bir sıralarken, Sivas milletvekillerinden şuana kadar bir girişim yapılmadı. Yerli otomobilin Sivas’ta üretilmesi için ilk girişimi yapan Belediye Başkanı Sami Aydın, ilk yüz otomobili satın alma ve Sivas’ın fabrika için cazibeli yönlerini aktararak üretime talip olmuştu. Aydın’ın önerisi dışında Sivas adına henüz bir girişim olmazken, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, ‘’İstanbul ve Marmara merkezli projelerden vazgeçilerek, yapılacak olan otomobil fabrikalarının mutlaka, ikinci Marmara olmaya aday olan Adana- Mersin- Niğde- Aksaray- Kayseri bölgesi içerisinde seçilecek bir yere yapılması gerekir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'den bu konuyu Bakanlar Kurulunda gündeme getirmesini istiyoruz’’ dedi.

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘’Bu atılımda bölgemizin de imzası olsun istiyoruz. Erzurum başta olmak üzere bölgemizde yerli otomobil üretimi için yeterli altyapısı olan iller var. Mesela yerli otomobili Erzurum'da üretin. Bu hal bölgemizde yaşanan göçü̈ bütünüyle sıfıra indirecektir, buna inancımız tamdır.’’

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, konuşmasında, "Yerli ve milli otomobilin Zonguldak'ta yapılması istiyoruz. Zonguldak buna taliptir. Çünkü̈ tarihi, kültürel, bilgi ve teknoloji birikimi, Cumhuriyetin ilk sanayi başkenti oluşu, organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgeleriyle birlikte buna Zonguldak layıktır, Zonguldak buna hazırdır. Zonguldak'a pozitif ayrımcılık yapmanızı bekliyoruz. Bu, aynı zamanda Zonguldak- Bartın- Karabük havzasında sanayinin, ekonomik faaliyetlerin çeşitlenmesiyle birlikte sadece madenciliğe bağlı olmasının önünü açacak ve bağımlı olmaktan kurtaracak önemli bir hadisedir." değerlendirmesinde bulundu.