MEHMET TIRPAN

Büyük Birlik Patisi İl Başkanı Uğur Bulut, Covid 19 salgının tüm Türkiye ekonomisini olumsuz etkilediği gibi Sivas ekonomisini de ciddi derece olumsuz etkilediğini bu konuda il yöneticileri ve siyasilerin bir araya gelerek Sivas ekonomisinde gelinen son durumun masaya yatırılması gerektiğini söyledi.

Esnafların az da olsa il dışından ve yurt dışından gelen vatandaşların harcamaları ile çarklarını güçte olsa döndermeye çalıştığını aktaran Bulut, “Sivas kendi kendine yeten bir şehir değil. Gurbetçilerin ve öğrencilerin Sivas’a bıraktığı girdilerle esnaflar rahat nefes alıyordu. Salgından dolayı şimdi öğrenci yok ve gurbetçi sayısıda oldukça az. Durum böyle olunca esnaf tabiri caizse kan ağlıyor. İş, güç yok. Ödemelerin günü geldi. Esnaf kara kara düşünüyor” dedi.

Bu sıkıntıları çözmek noktasında seçilmişlerin, Belediyenin ve iktidarla olanların çözümler araması gerektiğine vurgu yapan Başkan Bulut, “Pandemi dönemi tabiki tasnif ettiğimiz bir dönem değil. Devletimiz ekonomik paketler açıkladı. Esnaflara krediler ve destekler verdi. Ödemeler ertelendi. Ancak esnaf sadece bu desteklerle nefes alabildi. Önümüzdeki günlerde ödemeler başlayacak. Sezonu iyi değerlendiremeyen esnaflar ödemelerini yapamayacak. Bir şehri ayakta tutan o şehrin esnafı ve tüccarıdır. Esnaf ve tüccar olmazsa, üretim olmazsa o il gerilemeye mahkumdur. Sivas esnafı sadece yaz döneminde para kazanabiliyor. Salgın dolayısıyla bu dönemde değerlendirilemedi. Önümüz kış bu insanlar kepenk kapatmak zorunda kalacak. Son 20 yıldır Sivas esnafı gurbetçilerin bıraktığı girdilerle ayakta kaldılar. Bu eksikliğimizi de salgın dolayısıyla gördük. Bizler bu salgından ders alarak şehrin en büyük problemlerinden olan işszilik, eğitim ve sağlık problemleri ortadan kaldırmalıyız. İnsanlar Sivas’tan iş, aş sıkıntısı yaşadıkları için zaten göçüp gidiyorlar. İnsanlar kaliteli eğitim, kaliteli sağlık hizmeti alamadıkları için büyük şehirleri tercih ediyor. Bu sıkıntılar giderilmediği sürece küçülme noktasına hızla gideceğiz. Kendi kendine yeten bir şehri hep beraber inşa etmeliyiz. 1990’lı yıllarda Sivas’ın ekonomik durumundan geri olan çevre iller şimdi ekonomisi iyi olan iller arasında. Kendi kendine yeten iller iş, aş istihdam noktasında çok ciddi yatırımlar aldılar. Ancak dönüp Sivas’a baktığımızda yeterince gelişmediğimizi görüyoruz” ifadelerini kullandı.